Ministarstvo pravde SAD pokrenulo proveru nemačke banke

Deutsche Bank pod pritiskom američkog pravosuđa

BankeNovacSvetVesti

9.12.2021 10:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Deutsche Bank pod pritiskom američkog pravosuđa Deutsche Bank pod pritiskom američkog pravosuđa
Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je Deutsche Bank AG možda prekršila krivični zakonik tako što nije obavestila tužilaštvo o internoj žalbi u vezi... Deutsche Bank pod pritiskom američkog pravosuđa

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je Deutsche Bank AG možda prekršila krivični zakonik tako što nije obavestila tužilaštvo o internoj žalbi u vezi sa upravljanjem imovinom zajmodavca, naveo je izvor upoznat sa slučajem.

U žalbi se navodi da je menadžer imovine, DWS Group, preuveličavao koliko je koristio ekološke, društvene i kriterijume upravljanja, poznate pod akronimom industrije ESG, prenosi Wall Street Journal. Američke vlasti saznale su za ovaj problem iz medija, a ne od banke, koja je imala obavezu da otkrije podatke i poštuje propise u okviru ranijeg krivičnog sporazuma.

Interna žalba stigla je od Dezire Fikler (Desiree Fixler) bivše šefice odeljenja za održivost u DWS Group. Ona je u martu navela da je kompanija preuveličala svoju posvećenost ekološkim, socijalnim i vladinim kriterijumima. Američki tužioci saznali su za njenu pritužbu iz teksta WSJ, kao i saopštenje Minsitarstva pravde, prenosi Bloomberg.

Upozorenje Ministarstva pravde doprinosi pravnim i regulatornim neprilikama sa kojima se suočava Deutsche Bank. FED je saopštio da je obavestio banku da njeni programi usklađenosti nisu na nivou, protiv nje se sprovodi istraga o navodnoj zloupotrebi aranžmana u Španiji, a u Nemačkoj je proširen mandat nadzornom organu BaFin koji istražuje pranje novca.

Povećana potrošnja za otklanjanje propusta u kontroli poslovanja jedan je od razloga zašto je Deutsche Bank ranije ove godine ukinula odluku o smanjenju troškova. Ministarstvo pravde SAD još nije donelo odluku da li je banka prekršila zakon.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...