NBS saopštila da je vrednost dinara prema evro gotovo nepromenjena

Devizne rezerve na 14,09 milijardi evra

BankeNovacVesti

10.7.2021 13:47 Autor: Miljan Paunović 0

Devizne rezerve na 14,09 milijardi evra Devizne rezerve na 14,09 milijardi evra
Narodna banka Srbije saopštila je u petak da su bruto devizne rezerve na kraju juna iznosile 14,09 milijardi evra. Neto devizne rezerve, odnosno devizne... Devizne rezerve na 14,09 milijardi evra

Narodna banka Srbije saopštila je u petak da su bruto devizne rezerve na kraju juna iznosile 14,09 milijardi evra.

Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima na kraju juna iznosile su 11,59 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Na kraju juna bruto devizne rezerve bile su za 89,8 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, što je rezultat prvenstveno neto odliva po osnovu plaćanja obaveza države od 229,7 miliona evra.

Ostale transakcije koje su tokom juna uticale na stanje deviznih rezervi imale su pozitivan efekat, ukupno neto 139,9 miliona evra, navode iz NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 496,6 miliona evra i bio je za 34,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U junu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je od početka godine, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, kupila 320 miliona evra.

Tagovi
NBS NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...