DIGITALIZACIJA I REFORME RGZ PREPOZNATI U SVETU Pohvale za implementaciju IGIF u UN

SrbijaVesti

29.8.2020 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DIGITALIZACIJA I REFORME RGZ PREPOZNATI U SVETU Pohvale za implementaciju IGIF u UN DIGITALIZACIJA I REFORME RGZ PREPOZNATI U SVETU Pohvale za implementaciju IGIF u UN
Srbija se našla na listi prvih 10 zemalja koje su započele implementaciju Integrisanog okvira za upravljanje geoprostornim podacima (IGIF) Ujedinjenih nacija i Svetske banke,... DIGITALIZACIJA I REFORME RGZ PREPOZNATI U SVETU Pohvale za implementaciju IGIF u UN

Srbija se našla na listi prvih 10 zemalja koje su započele implementaciju Integrisanog okvira za upravljanje geoprostornim podacima (IGIF) Ujedinjenih nacija i Svetske banke, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Kako se navodi Konferencija „Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi“, koju je RGZ organizovao u Vrdniku u septembru prošle godine, ocenjena je kao jedan od 15 globalno najvažnijih događaja na svetu u ovoj oblasti.

Pohvale su stigle sa „Desete plenarne sednice ekspertske komisije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama – UNGGIM, koja je održana 26. i 27. avgusta, na kojoj je jedini predstavnik iz regiona jugoistočne Evrope bio direktor RGZ Borko Drašković.

Najvažnija tema ovogodišnjeg zasedanja, održanog preko video platforme, bio je Integrisani okvir za upravljanje geoprostornim podacima (IGIF), čiju izradu vode Ujedinjene nacije i Svetska banka, saopštio je RGZ.

Digitalizacija i reforme, koje sprovodi RGZ kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“, rezultati su koji se prepoznaju na svetskom nivou.

Na sednici UNGGIM doneta je odluka da se formira „Globalni centar izvrsnosti za geodetski referentni okvir“.

Uspostavljena je jača saradnja sa grupom eksperata Ujedinjenih nacija za geografska imena i velika pažnja posvećena je integraciji geoprostornih, statističkih i drugih informacija kao i primeni geoprostornih informacija u efikasnom upravljanju zemljištem i kriznim situacijama.

Zaključci i smernice će biti primenjeni u okviru aktivnosti Republike Srbije na izradi Registra rizika, eProstora i drugih važnih projekata„, dodaje se u saopštenju RGZ.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...