Kripto menjačnice Tajlandu donose oko tri milijarde dolara mesečno

Digitalni token tajlandske kompanije Bitkub porastao za 200 odsto

BerzaNovacSvetVesti

3.11.2021 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Digitalni token tajlandske kompanije Bitkub porastao za 200 odsto Digitalni token tajlandske kompanije Bitkub porastao za 200 odsto
Kompanija Bitkub Online Co. je jedan od tajlandskih startapa čija je vrednost porasla za milijardu dolara nakon što je najveća nacionalna banka na berzi... Digitalni token tajlandske kompanije Bitkub porastao za 200 odsto

Kompanija Bitkub Online Co. je jedan od tajlandskih startapa čija je vrednost porasla za milijardu dolara nakon što je najveća nacionalna banka na berzi kupila više od polovine njenih deonica. Nakon objavljivanja pomenute kupovine vrednost digitalnog tokena kompanije Bitkub se utrostručila.

Predstavnici Komercijalne banke Sijama (SCB), u kojoj je najveći deoničar sam kralj Tajlanda, u utorak su izjavili da će otkupiti 51 odsto deonica kompanije Bitkub za 17, 85 milijardi bata (535 miliona dolara), procenjujući ukupnu vrednost najvećeg tajlandskog operatera za razmenu kriptovaluta na oko 35 milijardi bata (1,046 miliona dolara).

Vrednost digitalnog tokena kompanije Bitkub skočila je za 200 odsto, sa 98 centi na 2,85 dolara, navodi se u analizama kompanije CoinGecko. Deonice sijamske Komercijalne banke porasle su oko 3,5 odsto, piše Bloomberg.

Potražnja rizičnih sredstava kao što su kriptovalute i proizvodi na tržištu kapitala eksplodirala je u drugoj ekonomiji Jugoistočne Azije nakon što su mladi investitori počeli da tragaju za ulozima sa većim povraćajem i nižim kamatama. Širenje Komercijalne banke Sijama na digitalnu sferu dolazi u trenutku kada zakonodavci upozoravaju investitore o rizicima vezanim za kriptovalute.

Prema rečima izvršnog direktora i osnivača kompanije Bitkub Capital Group Holdings Co. Džirajuta Srupsrisope (Jirayut Srupsrisopa), ova kompanija više nije samo startap, već postaje važan deo infrastrukture Tajlanda u sektoru finansija.

Ulaganje u ovu kompaniju će pomoći SCB da stvori novu priliku za dugoročni rast u novom svetu finansija, naveo je izvršni direktor ove banke Artid Nantavitaja (Arthid Nanthawithaya). On je dodao da će na ovaj način banka moći da zadovolji nove potrebe klijenata i postane konkurentna na tržištu koje će se razviti za najviše pet godina.

Tajland je, zahvaljujući lokalnim licenciranim kripto menjačnicama, u maju zabeležio rast prihoda do 217 milijardi bata (oko 6,5 milijardi dolara), navodi se u podacima tajlandske Agencije za bezbednost i razmenu dobara.

Prihodi od kriptovaluta su u periodu od avgusta do oktobra opali i sada se održavaju na mesečnom nivou od 100 milijardi bata (oko tri milijarde dolara).

Kompanija Bitkub, osnovana 2018. godine, u prvih devet meseci ove godine ostvarila je profit od 1,53 milijarde bata (45.808 dolara), navode iz SCB. Prihod od trgovanje ove kompanije je u periodu od januara do septembra bio 1,03 biliona bata (oko 31 milijardu dolara), što je 92 odsto ukupnog prihoda licenciranih kripto menjačnica u državi Tajland.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...