Devizne rezerve na rekordno visokom nivou

Dinarska štednja prvi put premašila 100 milijardi dinara

BankeNovacSrbijaVesti

27.10.2021 16:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dinarska štednja prvi put premašila 100 milijardi dinara Dinarska štednja prvi put premašila 100 milijardi dinara
Svetski dan štednje, 31. oktobar, i ove godine dočekujemo uz nove najviše iznose dinarske i devizne štednje, saopšteno je iz Narodne banke Srbije. Kontinuirani... Dinarska štednja prvi put premašila 100 milijardi dinara

Svetski dan štednje, 31. oktobar, i ove godine dočekujemo uz nove najviše iznose dinarske i devizne štednje, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Kontinuirani rast štednje pokazatelj je poverenja građana u domaći finansijski sistem i nacionalnu valutu, kao rezultat očuvane monetarne i finansijske stabilnosti sada već duži niz godina. U takvim uslovima, dinarska štednja beleži brži rast od devizne već devetu godinu zaredom, a ove godine prvi put je prešla 100 milijardi dinara, navodi se u saopštenju.

U prethodnih devet godina (u poređenju sa krajem 2012. godine) dinarska štednja je povećana gotovo šest puta (rast od čak 83 milijarde dinara) i krajem septembra 2021. godine dostigla je 101,5 milijardi dinara. Više od polovine ukupnog rasta ostvareno je u poslednje tri godine (oko 45 milijardi dinara u odnosu na kraj septembra 2018. godine). Prosečan godišnji rast štednje od 2013. godine iznosi preko devet milijardi dinara što je šest puta više nego u periodu pre 2012. godine (1,5 milijardi dinara). Samo u proteklih godinu dana, od oktobra 2020. godine, štednja u domaćoj valuti povećana je za oko 14 odsto.

U istom periodu i devizna štednja beleži rast, iako nešto umereniji u poređenju sa  dinarskom štednjom – sa 8,3 milijarde evra s kraja 2012. godine, povećana je na 12,3 milijarde evra na kraju septembra 2021. godine. Rast štednje rezultat je unapređenja ukupne makroekonomske pozicije Srbije u proteklom periodu čemu je doprinelo odgovorno vođenje ekonomske politike, navode iz NBS.

„Očuvana je vrednost dinara prema evru, devizne rezerve su na rekordno visokom nivou od 16,8 milijardi evra krajem septembra, a učešće problematičnih kredita je smanjeno na 3,5 odsto krajem avgusta. Narodna banka Srbije je bez odlaganja i adekvatnim merama za pooštravanje monetarnih uslova reagovala na aktuelne inflatorne pritiske koji su u najvećoj meri globalnog karaktera i u slučaju potrebe nastaviće da blagovremeno reaguje svim raspoloživim instrumentima u cilju očuvanja monetarne stabilnosti“, ističe se u saopštenju.

Izvor: NBS

Dodaju da su dobri makroekonomski rezultati Srbije potvrđeni i na međunarodnom tržištu, gde je Srbija uspešno emitovala državne hartije od vrednosti (prodaja 7G zelene evroobveznice – jedna milijarda evra i 15G evroobveznice – 750 miliona evra) uz najniže stope finansiranja do sada.

Uoči Svetskog dana štednje, Narodna banka Srbije pripremila je redovnu analizu isplativosti štednje, urađenu za period od septembra 2012. do septembra 2021. godine, koja je ponovo potvrdila da je isplativije štedeti u domaćoj valuti.

Većoj isplativosti dinarske štednje doprinela je makroekonomska, finansijska i fiskalna stabilnost duži niz godina, relativno više kamatne stope na štednju u dinarima u odnosu na štednju u evrima, povoljniji poreski tretman štednje u domaćoj valuti, kao i pravovremeno donete mere monetarne i fiskalne politike radi ublažavanja negativnih efekata krize prouzrokovane pandemijom.

U poslednjih devet godina oročena štednja u dinarima na godinu dana (bez zanavljanja), bila je isplativija u čak 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda. Tako bi štediša, koji je od septembra 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobio u septembru 2021. oko 1.500 dinara (12 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara, navodi se u saopštenju.

Rezultati analize isplativosti štednje su pokazali da je dinarska štednja oročena na tri meseca bila isplativija od štednje u evrima u preko 87 odsto posmatranih tromesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dve godine dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

Dakle, u prethodnih devet godina bilo je isplativije štedeti u dinarima i na kratak i na dug rok. Podsticanje procesa dinarizacije biće i u narednom periodu cilj Narodne banke Srbije, a s tim u vezi i stimulisanje štednje u dinarima i naglašavanje njene veće isplativosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...