narodna banka srbije ostvarila dugogodišnji cilj

Dinarske obveznice Srbije uključene u J.P. Morgan indeks

BankeNovacSrbijaVesti

30.6.2021 17:42 Autor: Miljan Paunović 0

Dinarske obveznice Srbije uključene u J.P. Morgan indeks Dinarske obveznice Srbije uključene u J.P. Morgan indeks
Dinarske obveznice Republike Srbije uključene su u indeks J.P. Morgan GBI-EM Global Diversified, koji predstavlja, od strane međunarodnih investitora, jedan od najčešće praćenih indeksa... Dinarske obveznice Srbije uključene u J.P. Morgan indeks

Dinarske obveznice Republike Srbije uključene su u indeks J.P. Morgan GBI-EM Global Diversified, koji predstavlja, od strane međunarodnih investitora, jedan od najčešće praćenih indeksa obveznica emitovanih u lokalnim valutama zemalja u razvoju.

To je rezultat jačanja domaćeg makroekonomskog okruženja u Srbiji i višegodišnjeg zalaganja na polju razvoja domaćeg finansijskog tržišta, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

„Ovo je uspeh na kome smo dugo radili i koji pokazuje kakvo poverenje je Srbija stekla u međunarodnom okruženju“, naglasila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković .

Ono što se prošle godine moglo naslutiti stavljanjem Srbije na pozitivnu „watch listu“, najavljeno u februaru ove godine objavom vesti J.P. Morgan da će srpske obveznice biti deo renomiranog indeksa, danas je postalo stvarnost, ističe se u saopštenju.

„Ponosni smo da je Srbija dostigla nivo razvoja ekonomije i tržišta, ugleda u međunarodnom investicionom okruženju da bude deo grupe zemalja za koju će sada znati gotovo svi svetski ugledni ulagači. Još važnije, već sada na domaćem finansijskom tržištu direktno osećamo pozitivne efekte ovog uspeha – povećana je tražnja za dinarskim državnim obveznicama koje su uključene u indeks, što je dovelo do značajnijeg rasta njihove tržišne vrednosti, a tokom protekla dva dana beležimo snažan priliv deviza od međunarodnih investitora. To je bio najznačajniji faktor koji je doprineo da Narodna banka Srbije u poslednja dva dana kupi 150 miliona evra na domaćem deviznom tržištu i tako dodatno ojača devizne rezerve naše zemlje“.

U navedene indekse biće uključene tri reperne emisije dinarskih obveznica, originalne ročnosti 7, 10 i 12,5 godina, a koje dospevaju 2026, 2028. i 2032. godine. Ponder dinarskih obveznica u GBI-EM Global Diversified iznosi 0,3 odsto.

„Činjenica da su srpske hartije od vrednosti uključene u ove renomirane indekse samo je potvrda onoga što govorimo poslednjih godinu i po dana, a to je da u krugovima renomiranih investitora Srbija već ima reputaciju zemlje sa investicionim nivoom kreditnog rejtinga“, ocena je koju je iznela guvernerka.

Potvrdu izuzetnog interesovanja investitora za ulaganjem u reperne dinarske obveznice koje su uključene u navedene indekse predstavljaju kako promet ovim hartijama na sekundarnom tržištu u prethodnom periodu, tako i cene po
kojima su investitori trgovali. U junu je trgovanje repernim 7G, 10G i 12G povećan dva do tri puta u odnosu na prethodni mesec, a značajna tražnja uticala je da se prinos na ove hartije osetno smanji (odnosno da se njihova cena značajno poveća), posebno u poslednja četiri dana, navodi se u saopštenju NBS.

Tagovi
NBS NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...