kretanje inflacije najveća pretnja u godinama koje dolaze

Direktor Norveškog državnog fonda očekuje period slabosti na finansijskim tržištima

InvesticijeNovacSvetVesti

25.12.2021 15:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Direktor Norveškog državnog fonda očekuje period slabosti na finansijskim tržištima Direktor Norveškog državnog fonda očekuje period slabosti na finansijskim tržištima
Glavni izvršni direktor Norveškog državnog fonda bogatstva Nikolai Tangen (Nicolai Tangen), rekao je da očekuje dug period slabosti na finansijskim tržištima i upozorio da... Direktor Norveškog državnog fonda očekuje period slabosti na finansijskim tržištima

Glavni izvršni direktor Norveškog državnog fonda bogatstva Nikolai Tangen (Nicolai Tangen), rekao je da očekuje dug period slabosti na finansijskim tržištima i upozorio da bi inflacija mogla biti najznačajniji izazov koji predstoji.

Tangen je izjavio za nemački Frankfurter Allgemeine Zeitung da se nakon postizanja prosečne stope prinosa šest odsto tokom četvrt veka, fond sada priprema za „deceniju nižih prinosa“.

„Stanje bi moglo da postane i negativno“, rekao je on u intervjuu, i dodao da se ta solucija mora prihvatiti, jer je prema njegovom mišljenju budućnost manje privlačna od prošlosti.

Kako prenosi Bloomberg, Tangen je rekao da je „najveći potencijalni problem“ za fond, pritom najvećeg svetskog vlasnika akcija kojima se javno trguje, inflacija, i predviđa da bi porast cena mogao imati „daleko ozbiljnije posledice nego što se trenutno generalno pretpostavlja“.

„Vidim inflaciju svuda: u putarinama, u cenama metala i hrane, u troškovima izgradnje i postepeno u platama“, rekao je on za FAZ, i dodao da dugoročni investitori nemaju gde da se sakriju od inflacije.

Izgrađen od bogatstva nafte i gasa u Severnom moru, Norveški državni fond bogatstva ima portfelj od oko 9.000 akcija, i vredan je oko 1.400 milijardi dolara. Fond je otkazao saradnju stotinama kompanija tokom protekle decenije, kako bi izbegao ekološki, društveni i upravljački rizik za koji je procenio da one predstavljaju.

Tagovi
FOND NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...