kristalina georgijeva se suočava sa pozivima da podnese ostavku

Direktorka MMF-a negirala navode iz izveštaja o uticaju Kine na Svetsku banku

BankeNovacSvetVesti

25.9.2021 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Direktorka MMF-a negirala navode iz izveštaja o uticaju Kine na Svetsku banku Direktorka MMF-a negirala navode iz izveštaja o uticaju Kine na Svetsku banku
Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva (Kristalina Georgieva) negirala je u subotu navode iz nezavisnog izveštaja o njenoj navodnoj ulozi o skandalu sa nameštanjem... Direktorka MMF-a negirala navode iz izveštaja o uticaju Kine na Svetsku banku

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva (Kristalina Georgieva) negirala je u subotu navode iz nezavisnog izveštaja o njenoj navodnoj ulozi o skandalu sa nameštanjem podataka vezanih za Kinu u vreme dok je bila izvršni direktor Svetske banke, navodeći da u njima ima „fundamentalnih grešaka“ i „zamena teza“.

Ona je optužila kancelariju bivšeg predsednika Svetske banke Džim Jong Kima (Jim Yong Kim) za manipulacije, tvrdeći da je nudila da se podaci Hong Konga uključe u rejting Kine u godišnjoj „Doing business list“ za 2018. godinu, kako bi Kina bila na sedmom mestu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Georgijeva se zbog izveštaja koji je na zahtev odbora za etiku banke pripremila advokatska kancelarija Wilmer Hale, suočava sa pozivima da podnese ostavku.

U izeštaju se navodi da su čelnici Svetske banke, uključujući Georgijevu, izvršili „neprikladan pritisak“ na svoje zaposlene kako bi poboljšali rang Kine u izveštaju banke „Doing Busineš 2018“.

Izveštaj je izazvao zabrinutost zbog uticaja Kine na Svetsku banku, prosuđivanja i odlučivanja Georgjieve i tadašnjeg predsednika Svetske banke Džim Jong Kima.

Svetska banka je nakon objavljivanja izveštaja privremeno ukinula objavljivanje godišnje „Doing business list“ o poslovnoj klimi.

Tagovi
NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...