DO 2023. RAD U NEMAČKOJ ZA GRAĐANE ZAPADNOG BALKANA Najpotrebnija radna snaga u građevinskoj industriji

BiznisBolji posaoEUSrbijaVesti

10.10.2020 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

DO 2023. RAD U NEMAČKOJ ZA GRAĐANE ZAPADNOG BALKANA Najpotrebnija radna snaga u građevinskoj industriji DO 2023. RAD U NEMAČKOJ ZA GRAĐANE ZAPADNOG BALKANA Najpotrebnija radna snaga u građevinskoj industriji
Nemački Bundesrat odobrio je produžetak takozvanog Pravila za Zapadni Balkan, prema kojem građani ovog regiona, uključujući i naše državljane, mogu i dalje da dolaze... DO 2023. RAD U NEMAČKOJ ZA GRAĐANE ZAPADNOG BALKANA Najpotrebnija radna snaga u građevinskoj industriji

Nemački Bundesrat odobrio je produžetak takozvanog Pravila za Zapadni Balkan, prema kojem građani ovog regiona, uključujući i naše državljane, mogu i dalje da dolaze na rad u Nemačku.

To znači da će građani Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, tzv. Kosova, Severne Makedonije i Srbije, nezavisno od formalnih kvalifikacija, moći do 2023. godine da dolaze zbog posla u Nemačku.

Foto: Tanjug

Novina je da se uvodi godišnja kvota od 25.000 ljudi, prenosi Tanjug izveštaj radija Dojče vele.

U Nemačkoj postoji velika potražnja za radnom snagom sa Zapadnog Balkana, ali sa njihovim angažovanjem mora da bude saglasna i Savezna agencija za rad. Ona proverava da li za postojeće otvoreno radno mesto ima nemačkih radnika ili radnika iz drugih zemalja EU, i da li su uslovi rada isti kao i za građane Nemačke.

Prošle godine izdato je 27.259 viza u sklopu projekta „Pravila za Zapadni Balkan“, ali agencije za zapošljavanje dale su saglasnost za više od 62.000 zaposlenja. Ponekad se međutim na vizu predugo čekalo.

Najveća potreba za radnom snagom je, kao i ranije, u građevinskoj industriji, transportu, ali i za negovateljima.

  • Snežana

    10.10.2020 #1 Author

    I najjeftinija radna snaga nazalost.

    Odgovori

  • Tina

    13.10.2020 #2 Author

    Niko od državljana Nemačke izgleda ne želi ovaj posao, ali zato ima njih koji ce to da rade u njihovoj zemlji, umesto njih. Pa kad hoće, neka rade

    Odgovori

  • Lolek

    20.8.2022 #3 Author

    Jos uvek smo jeftini

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...