DO BREXITA OSTALO JOŠ 10 DANA Nema više rokova, pregovara se do kraja godine

EUSvetVesti

21.12.2020 16:11 Autor: Vladimir Jokanović 1

DO BREXITA OSTALO JOŠ 10 DANA Nema više rokova, pregovara se do kraja godine DO BREXITA OSTALO JOŠ 10 DANA Nema više rokova, pregovara se do kraja godine
Velika Britanija našla se praktično u evropskoj blokadi nakon saznanja o širenju novog mutiranog tipa korona virusa, dok je za dogovor o Brexitu ostalo... DO BREXITA OSTALO JOŠ 10 DANA Nema više rokova, pregovara se do kraja godine

Velika Britanija našla se praktično u evropskoj blokadi nakon saznanja o širenju novog mutiranog tipa korona virusa, dok je za dogovor o Brexitu ostalo svega 10 dana. Britanska vlada je pod dodatnim pritiskom, jer je zbog zatvaranja saobraćaja sa Evropom zapretila nestašica hrane tokom praznika.

Pregovori o Brexitu nastavljeni su u ponedeljak, nakon što je u nedelju istekao još jedan rok za dogovor, koji je bio proglašen „trenutkom istine“. Svi rokovi su probijeni više puta, pa je sve izvesnije da će se pregovarati do 31. decembra, kada ističe tranzicioni period za izlazak Velike Britanije iz EU.

Evropski parlament, zbog čije je procedure ratifikacije sporazuma o Brexitu, dogovor trebalo da bude zaključen najkasnije u nedelju 20. decembra, nagovestio je mogućnost da do 31. decembra usmeno odobri sporazum, ako ga bude, a da proceduru ratifikacije sprovede posle praznika, prenosi BBC.

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije (Michel Barnier) rekao je da su razgovori dostigli „ključni trenutak“, kao i da svaki sporazum mora biti „uravnotežen i uzajaman“. Izvori iz vlade u Londonu, na koje se poziva britanski javni servis, navode da dogovor neće biti zaključen, osim ako se pozicija Brisela bude „značajno izmenila“.

Izvori iz zvaničnog Londona nagovestili su da je veoma moguće da će Velika Britanija napustiti EU bez trgovinskog sporazuma. Pojačan utisak verovatnoće takvog ishoda daje i vest da je čuveni časovnik na tornju Big Ben, nakon remonta spreman da otkuca čas Brexita, a sat kasnije i Novu godinu, prenosi Al Jazeera. Zbog vremenske razlike Brexit u Velikoj Britaniji nastupa u 23 sata 31. decembra.   

Ako zaista bude izostao dogovor, to bi značilo da bi se od 1. januara između EU i Velike Britanije primenjivala pravila Svetske trgovinske organizacije. Prema oceni CNN, Downing Street 10 „zadesila je katastrofa“ zbog zabrane putovanja iz Velike Britanije, a posebno zbog francuske zabrane ulaska tereta, što je težak udarac za britanske izvoznike. Procenjuje se da je reč o 6.000 kamiona koji neće u ponedeljak prevesti robu u evropu. Sa obe strane Lamanša pripremaju se prostori za parking kamiona posle Brexita.

Foto: Tanjug/AP

Kritična tačka spora između Brisela i Londona je pitanje evropskog prava na ribolov u britanskim vodama nakon Brexita. EU traži desetogodišnju garanciju pristupa za evropske ribare, dok Britanci insistiraju da se to pitanje iznova razmatra svake godine.

Opozicija u Velikoj Britaniji traži od vlade da pod hitno zatraži produženje tranzicionog perioda, dok škotski predstavnici navode da je to „imperativ“. Prema pisanju briselskog portala EurActiv, ankete pokazuju da građani Škotske nisu zadovoljni zbog izlaska iz EU, kao ni britanskim načinom upravljanja korona krizom, pa se ponovo pominje mogućnost referenduma o nezavisnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...