DOBRE VESTI IZ KINE Početak oporavka ekonomije posle korona krize

SvetVesti

7.4.2020 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DOBRE VESTI IZ KINE Početak oporavka ekonomije posle korona krize DOBRE VESTI IZ KINE Početak oporavka ekonomije posle korona krize
Najnoviji podaci zvanične kineske statistike za mart mesec napokon donose optimizam, konstatuje se u analizi autora biltena “Mesečne analize i trendovi” (MAT). Kako se... DOBRE VESTI IZ KINE Početak oporavka ekonomije posle korona krize

Najnoviji podaci zvanične kineske statistike za mart mesec napokon donose optimizam, konstatuje se u analizi autora biltena “Mesečne analize i trendovi” (MAT).

Kako se ističe, u martu je registrovan značaj oporavak privredne aktivnosti u Kini uz ubrzanje proizvodnje. Podaci su značajni za ostatak sveta, premda mogu biti svojevrsna predikcija i njihove dinamike po okončanju
vanrednog stanja.

Autori MAT potsećaju da je industrijski sektor Kine tokom februara zabeležio najveću kontrakciju aktivnosti od kada se ona statistički prati. Pad je bio dublji od onog tokom globalne finansijske krize, uz istovremeno obrušavanje novih narudžbi.

Kineski PMI proizvodni indeks (označava očekivanja menadžera nabavke) je redukovan na istorijski minimum. Svih pet podindeksa koji čine PMI bili su duboko ispod praga uobičajene poslovne dinamike. Sličan rezultat je zabeležen i kod odgovora menadžera nabavke u sektorima koji su van proizvodnog procesa.

U martu je došlo do preokreta. Poslovne aktivnosti, merene PMI indeksom, odnosno očekivanom nabavkom, su u ekspanziji. PMI indeks prerađivačkog sektora iznosio je 52,0, dok je u neprerađivačkom delu ekonomije i nešto veći, 52,3, navodi se u analizi.

Ovo ne znači da se kineska ekonomija već u martu vratila na normalu, ili pretkrizni nivo, već da je na putu oporavka koji će trajati. Zanimljiv je i podatak da je zaključno sa 25. martom stopa povraćaja na posao kod velikih i srednjih preduzeća u nacionalnom istraživanju menadžera nabavki bila 96,6 odsto, što je za 17,7 procentnih poena više nego u prethodnom mesecu, kada je kriza dostigla vrhunac.

U pogledu veličine preduzeća, PMI indeks velikih preduzeća iznosio je 52,6, srednjih 51,5, dok se mala, očekivano, najsporije oporavljaju, premda se vrednost indeksa tu zadržala na 50,9.

Ukoliko posmatramo svih pet pojedinačnih podindeksa koji generišu kompozitni indeks PMI, iznad praga od 50 odsto u martu su se našli indeks proizvodnje, indeks novih narudžbi i indeks zaposlenosti, dok su indeks zaliha sirovina i indeks dostave dobavljača i dalje ispod te granice.

Proizvodni podindeks PMI je imao najveću vrednost od 54,1, što je siguran znak da je proizvodna aktivnost u martu u značajnom uzletu, navodi se u analizi.

Ukupni PMI indeks u sektoru usluga iznosio je 51,8 odsto, što je više za 21,7 p.p. u odnosu na februar. Najsnažniji oporavak se registruje u građevinarstvu, indeks je ovde 55,1, što je više za 28,5 p.p. u odnosu na prošli mesec.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...