Olakšan pristup tržištu rada EU

Dogovoreni fleksibilniji uslovi za dobijanje plavog kartona

EUVesti

21.5.2021 08:27 Autor: Ljiljana Begović 0

Dogovoreni fleksibilniji uslovi za dobijanje plavog kartona Dogovoreni fleksibilniji uslovi za dobijanje plavog kartona
Evropski parlament i Savet postigli su dogovor o novim pravilima za ulazak i boravak visokoobrazovanih građana zemalja koje nisu članice EU, navodi se na... Dogovoreni fleksibilniji uslovi za dobijanje plavog kartona

Evropski parlament i Savet postigli su dogovor o novim pravilima za ulazak i boravak visokoobrazovanih građana zemalja koje nisu članice EU, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Nova pravila za dobijanje „plavog kartona“ odnose se na fleksibilnije uslove prijema, poboljšana prava i mogućnost lakšeg kretanja i rada između država članica EU.

Uslov za dobijanje plavog kartona od sada će biti ugovor o radu na najmanje šest meseci sa prosečnom godišnjom zaradom između jedan i 1,6 prosečne bruto godišnje plate u pojedinačnoj zemlji EU.

Prema trenutno važećoj Direktivi uslov je 1,5 prosečne zarade i ugovor na najmanje 12 meseci.

Foto: Pixabay.com

Nova pravila će olakšati prepoznavanje profesionalnih veština za zanimanja u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija i to tako što će kandidati sa profesionalnim iskustvom koje je jednako fakultetskoj diplomi takođe imati pravo da se prijave.

Biće olakšani uslovi za promenu poslodavaca kao i mobilnost između zemalja članica, a porodice zaposlenih će takođe moći da dobiju boravište u zemljama EU, a sve u cilju privlačenja i zadržavanja visokvalifikovanih radnika koji dolaze iz zemalja koje nisu članice, ističe se na sajtu Evropske komisije.

Evropski parlament i Savet treba i formalno da usvoje Evropsku direktivu o plavom kartonu, a nakon toga će zemlje članice imati dve godine da nove uslove uvrste u svoje nacionalno zakonodavstvo, prenosi Nova Ekonomija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...