DOLAR OJAČAO, NAJNIŽA VREDNOST EVRA OD JULA Novi talas pandemije uticao na tržišne indikatore

EUNovacSvetVesti

23.9.2020 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DOLAR OJAČAO, NAJNIŽA VREDNOST EVRA OD JULA  Novi talas pandemije uticao na tržišne indikatore DOLAR OJAČAO, NAJNIŽA VREDNOST EVRA OD JULA  Novi talas pandemije uticao na tržišne indikatore
Evropska valuta evro pala je u sredu na najnižu vrednost u protekla dva meseca, dok je američki dolar zabeležio rast vrednosti. Na evropske indikatore... DOLAR OJAČAO, NAJNIŽA VREDNOST EVRA OD JULA  Novi talas pandemije uticao na tržišne indikatore

Evropska valuta evro pala je u sredu na najnižu vrednost u protekla dva meseca, dok je američki dolar zabeležio rast vrednosti. Na evropske indikatore odrazio se novi talas pandemije na Starom kontinentu, istovremeno podižući nivo dolara.

Američki dolar dostigao je vrednost od 1.1671 evra, najvišu još od 27. jula, a razloge za to treba tražiti u najnovijoj evropskoj ekonomskoj statistici.

Naime, slabiji oporavak privatnog sektora u Nemačkoj u septembru od očekivanog, poslovna aktivnost u Francuskoj, koja u septembru dostiže četvoromesečni minimum, uz porast broja zaraženih u toj zemlji, ali i neizvesnost oko sporazuma o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i Evropske Unije, samo su još dodatno opteretili ionako loše ekonomske prilike u EU.

“U ovom času tržište je pod velikim uticajem drugog talasa pandemije, prevashodno u Evropi, što znači da je potražnja za dolarom ojačala“, navodi se u analizi Commerzbank, koju je prenela agencija Rojters.

Dolar će, prema prognozama, nastaviti da dobija na vrednosti, s obzirom da je Evropa pod žestokim udarom drugog talasa korona virusa. Međutim, analitičari upozoravaju da približavanje predsedničkih izbora u SAD istovremeno znači da bi dolar mogao u narednom periodu da bude sklon naglim oscilacijama.

Foto: Pixabay.com

Nakon što je britanski premijer Boris Džonson najavio uvođenje restriktivnih mera zbog porasta novoobolelih od korona virusa u toj zemlji, to se odmah odrazilo na vrednost britanske funte. Valuta ove zemlje pala je na 1.2692 dolara, što je njena najniža vrednost od kraja jula.

Dolar je stabilan i u odnosu na švajcarski franak i iznosi 0.9201 bodova, što je rast od 0,6 odsto u odnosu na utorak.

Indeks dolara, koji meri ovu valutu u odnosu na šest drugih velikih valuta, porastao je i dostigao 94.25 bodova u sredu, što je najviši nivo dolara u poslednja dva meseca.

Australijski dolar pao je na šestonedeljni minimum od 0.7116, a i novozelandska valuta izgubila je 0,56 odsto vrednosti, prenela je agencija Rojters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...