PANDEMIJA I DALJE GUŠI TURIZAM

Domaći turisti spasavaju zimsku turističku sezonu u Srbiji

BiznisSrbijaTurizamVesti

1.3.2021 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Domaći turisti spasavaju zimsku turističku sezonu u Srbiji Domaći turisti spasavaju zimsku turističku sezonu u Srbiji
U januaru 2021. godine, u Srbiji je ostvareno oko 449 hiljada noćenja, što je za 35 odsto manje u odnosu na januar 2020. godine.... Domaći turisti spasavaju zimsku turističku sezonu u Srbiji

U januaru 2021. godine, u Srbiji je ostvareno oko 449 hiljada noćenja, što je za 35 odsto manje u odnosu na januar 2020. godine. Gotovo 80 odsto od ostvarenog broja noćenja u januaru 2021. godine, odnosi se na domaće turiste. Naime, domaći turisti su ostvarili oko 351 hiljadu noćenja (78 odsto od ukupnog broja noćenja), što je 11 procenata manje u odnosu na januar 2020 godine. Ostvareno je i oko 98 hiljada noćenja stranih turista (-67 odsto u odnosu na isti period prošle godine).

Kako je objavila Turistička organizacija Srbije, u januaru 2021. godine u Srbiji je boravilo oko 131,5 hiljada turista, što je za 40 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Struktura odnosa broja domaćih i stranih turista, je gotovo identična kao i kod broja noćenja – 80 odsto od ukupnog broja turista pripada turistima iz Srbije. Broj stranih turista u januaru 2021. godine iznosio je nešto više od 26 hiljada, što je za čak 75 odsto manje u odnosu na isti period 2020. godine, dok je domaćih turista bilo blizu 105 hiljada, što je za samo osam odsto manje u odnosu na početak 2020. godine, kada nije bilo posledica pandemije korona virusa.

Izvor: RZS

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći turisti su najviše boravili u planinskim mestima, u kojima je ostvareno 61 odsto od ukupnog broja noćenja. Banjskim mestima je pripalo 17 odsto od ukupnog broja noćenja domaćih turista. Pored toga, planinska mesta beleže za 16 odsto više turista u odnosu na početak 2020. godine.

Domaći turisti najviše su boravili na Kopaoniku, zatim na Zlatiboru, slede Beograd, Vrnjačka Banja, Divčibare, Stara planina, Sokobanja i Tara.

Sokobanja je destinacija u Srbiji sa najvećim porastom broja noćenja domaćih turista, sa ostvarenih čak 33 odsto više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine, slede Kopaonik, Zlatibor i Stara planina.

Stranih turista je, tradicionalno, najviše bilo u Beogradu, ali je vidljiv znatan pad od 65 odsto po pitanju broja ostvarenih noćenja u odnosu na januar 2020. godine. Pored prestonice, strani turisti su u najvećoj meri boravili na Kopaoniku i Zlatiboru, u Novom Sadu, Subotici i Vrnjačkoj Banji.

Foto: Printscreen youtube

Od stranih turista, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Kine, ali ih je 33 odsto manje u odnosu na početak 2020. godine, slede turisti iz Turske, Rusije i Bosne i Hercegovine.

I ovi podaci govore da je i ova godina počela sa velikim ograničenjima za turizam zbog pandemije i mera zaključavanja. U regionu vlada blagi optimizam oko oporavka turizma. Tako se u Hrvatskoj nadaju da bi u ovoj godini mogli da ostvare 60-70 odsto od ostvarenog prometa u 2019. godini (i oko 50-60 odsto finansijskog prihoda), iako su samo u tri kvartala prošle godine izgubili više od pet milijardi evra prihoda od turizma. Kako se ističe, od brzine suzbijanja pandemije zavisi i brzina obnavljanja saobraćajnih veza, veoma važnih za brzinu oporavka turizma i dolazak gostiju iz inostranstva.

  • Gabi

    1.3.2021 #1 Author

    Ostaje da se nadamo da će se pandemija suzbiti do leta, kako bi se situacija popravila

    Odgovori

  • Snežana

    1.3.2021 #2 Author

    A ko bi drugi…

    Odgovori

  • ZORICA.S

    1.3.2021 #3 Author

    Planine su pune,ne znam gde su uslikali ovu pra6nu zicaru….

    Odgovori

    • Tina

      6.3.2021 #4 Author

      Prvo se pune planinski turisticki centri, pa bolnice. Koji je cilj svega ovoga

      Odgovori

  • Ljilja

    2.3.2021 #5 Author

    Spašavaju oni svoj dzep od posledica Korone….naši ugostitelji imaju puno toga kvalitetnog i autentičnog da ponude samo neki to do sada nisu znali da cene…upoznajte Srbiju da bi je više voleli….

    Odgovori

    • Tina

      6.3.2021 #6 Author

      Nije vreme da se sada prica o bilo kakvom turizmu. Prvo se otvaraju planinski turisticki centri, a onda pune bolnice. Koji je cilj svega ovoga

      Odgovori

  • Stefan

    2.3.2021 #7 Author

    Jedino oni mogu malo da spasu turizam

    Odgovori

  • NINICA

    31.8.2022 #8 Author

    A ko bi drugi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...