RUSKI PREDSEDNIK OBRATIO SE DAVOSU POSLE 12 GODINA

Društvene mreže konkurišu vladama, upozorio Putin

SvetVesti

27.1.2021 15:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u sredu na rastući uticaj američkih društvenih mreža, rekavši da njihov uticaj na društvo znači da su sada...

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u sredu na rastući uticaj američkih društvenih mreža, rekavši da njihov uticaj na društvo znači da su sada u mogućnosti da konkurišu izabranim vladama.

On se obratio na virtuelnom samitu Svetskog trgovinskog foruma Davos, gde je prvi put govorio od 2009. godine, obuhvatajući više tema, uključujući pandemiju korona virusa, telefonski razgovor sa novim američkim predsednikom Džo Bajdenom i ekonomsku nejednakost u svetu, prenosi CNBC.

„Digitalni giganti igraju sve značajniju ulogu u široj javnosti. Mi sada govorimo o ekonomskim gigantima, zar ne? U određenim oblastima oni se takmiče sa državama i njihova publika može da ubuhvati milione i milione korisnika. Evo pitanja, koliko dobro ovaj monopolizam odgovara javnom interesu“, naveo je ruski predsednik.

Foto: Youtube screenshot

On nije pomenuo naziv nijedne tehnološke kompanije, kao ni opozicionog aktivistu Alekseja Navaljnog, čije su oslobađanje tražili zapadni političari. Mediji navode da su se njegove opaske verovatno odnosile na kompanije Facebook, Twitter i Instagram koje su nedavno blokirale pristup bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Ministri spoljnih poslova SAD, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Japana, kao i visoki predstavnik Evropske unije, osudili su „politički motivisano“ hapšenje Navaljnog. Oni su pozvali na hitno i bezuslovno puštanje Navaljnog na slobodu i izrazili „duboku zabrinutost“ zbog pritvaranja hiljada demonstranata i novinara. Kremlj je ranije odgovorio na te osude, rekavši da je slučaj Navaljni dobio „veštačku“ rezonancu na Zapadu.

Putin je upozorio da se regionalni sukobi umnožavaju, a međunarodni sistem bezbednosti slabi, što dovodi do rizika od globalnog sloma i „borbe svih protiv svih“. Poredeći ovaj period sa tridesetim godinama prošlog veka u pogledu zajedničkih izazova i porasta društvenog raslojavanja, on je ocenio da je „to podstaklo desni i levi populizam i jačanje ekstremizma“.

Pozivajući na sporazum o nuklearnom naoružanju, ruski predsednik je rekao da je to „ispravan korak“, ali da se sukobi umnožavaju i da bi se situacija mogla razvijati „nepredvidivo i nekontrolisano“, ako se ništa ne preduzima.

On je izneo procenu da će ruski BDP porasti ove godine za tri odsto. Imajući u vidu procene MMF, Putin je rekao da je nivo ukupnog duga javnog i privatnog sektora blizu 200 procenata globalnog BDP, dok u nekim ekonomijama dostiže 300 procenata. Putin je takođe rekao da produbljivanje jaza između stvarne i virtuelne ekonomije predstavlja stvarnu pretnju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...