DRŽAVA POVEĆALA UDEO U ER SRBIJI NA 82 ODSTO Dokapitalizacija nacionalnog avio-prevoznika

InvesticijeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

30.12.2020 17:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DRŽAVA POVEĆALA UDEO U ER SRBIJI NA 82 ODSTO Dokapitalizacija nacionalnog avio-prevoznika DRŽAVA POVEĆALA UDEO U ER SRBIJI NA 82 ODSTO Dokapitalizacija nacionalnog avio-prevoznika
Na osnovu ugovora između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Air Sebia, izvršena je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije Air Serbia, pri čemu je Republika... DRŽAVA POVEĆALA UDEO U ER SRBIJI NA 82 ODSTO Dokapitalizacija nacionalnog avio-prevoznika

Na osnovu ugovora između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Air Sebia, izvršena je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije Air Serbia, pri čemu je Republika Srbija povećala svoj vlasnički udeo u kompaniji sa dosadašnjih 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad Airways umanjen sa 49 na 18 odsto.

Uvećanje osnovnog kapitala Društva, preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti Covod-19, navodi se u saopštenju.

Avion AirSerbia
Foto: Air Serbia

“Zahvalni smo Vladi Republike Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja” izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Air Serbia.

On je dodao da su na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Air Serbia moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu.

Kako se navodi, dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Air Serbia, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom. Ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije Covid-19, uključujući i dokapitalizaciju.

Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede, navodi se u saopštenju Air Serbia.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...