Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

DRŽAVA SUBVENCIONIŠE DEO PREMIJE OSIGURANJA Turističke agencije ne mogu da računaju na direktnu finansijsku pomoć, kaže za Biznis.rs predsednica UTAS

BiznisIzdvajamoNovacOsiguranjeSrbijaTurizamVesti

4.11.2020 13:29 Izmenjeno: 11:25 Autor: Marija Jovanović 0

DRŽAVA SUBVENCIONIŠE DEO PREMIJE OSIGURANJA Turističke agencije ne mogu da računaju na direktnu finansijsku pomoć, kaže za Biznis.rs predsednica UTAS DRŽAVA SUBVENCIONIŠE DEO PREMIJE OSIGURANJA Turističke agencije ne mogu da računaju na direktnu finansijsku pomoć, kaže za Biznis.rs predsednica UTAS
Država će pomoći sektoru turizma kroz subvencionisanje dela premije osiguranja budući da je u ovom momentu neophodno da imaju polise kako bi dobile licencu... DRŽAVA SUBVENCIONIŠE DEO PREMIJE OSIGURANJA Turističke agencije ne mogu da računaju na direktnu finansijsku pomoć, kaže za Biznis.rs predsednica UTAS

Država će pomoći sektoru turizma kroz subvencionisanje dela premije osiguranja budući da je u ovom momentu neophodno da imaju polise kako bi dobile licencu za rad, najavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

„Predložena mera se odnosi na subvencionisanje dela premije osiguranja, kako bi se organizatorima putovanja pomoglo u postupku izdavanja novih polisa osiguranja čija je cena, usled pojačanog rizika, značajno viša u odnosu na period pre pandemije“, rekla je ministarka nakon sastanka sa predstavnicima udruženja turističkih agencija.

Nematerijalno nasleđe u službi lokalnog razvoja
Foto: Tanjug

Kako je objasnila, ministarstvo u okvirima svojih nadležnosti i mogućnosti, ulaže maksimalne napore kako bi se pružila podrška turističkom sektoru koji je, bez ikakve sumnje, pretrpeo ogromne gubitke zbog pandemije korona virusa.

„Najvažnije je da preduzete mere budu ekonomski svrsishodne, kako bi se omogućilo održanje sektora do proleća sledeće godine, kada će, nadamo se, nastaviti da radi u punom kapacitetu“, poručila je Matić.

Turističke agencije posrednici bez pomoći

Sastanak sa novom ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija predstavlja veliki pomak u daljim pregovorima i pronalaženju rešenja za situaciju u kojoj se nalaze turističke agencije u Srbiji, kaže za Biznis.rs predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Marija Matijević.

Srpski pasoš i dinari
Foto: Shutterstock

„Ministarka je iznela stav Ministarstva finansija da direktnih davanja za turističke agencije neće biti, već će se pomoći u vidu subvencija za plaćanje premije polisa osiguranja, koje su ove godine i do pet puta skuplje nego prethodne, što predstavlja značajnu olakšicu za turističke agencije – organizatore putovanja, ali izostavlja turističke agencije – posrednike“, napominje Matijević.

Što se tiče dodatne finansijske pomoći kompletnom turističkom sektoru, razmatra se otpis poreza i doprinosa za mesece u kojima su agencije imale državnu pomoć, ali još uvek o tome nema potvrde iz Ministarstva finansija, objašnjava naša sagovornica.

Digitron i papiri
Foto: Pixabay.com

„Najveći problem predstavlja povlačenje iz posla većine osiguravajućih kuća, koje neće nastaviti da izdaju ovu vrstu osiguranja. U cilju potencijalnog prevazilaženja ovog problema dogovoreno je da će u što skorije vreme biti organizovan sastanak sa predstavnicima osiguravajućih kuća i Privredne komore. Na tom sastanku razmatraće se pogodniji model izdavanja polisa, koji bi zadovoljio kako osiguravajuće kuće sa jedne strane, tako i turističke agencije sa druge strane, a sve u cilju obezbeđenja što veće sigurnosti naših putnika“, kaže predsednica UTAS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...