Pomoć vredna 105 miliona dinara

Država subvencioniše RTS za projekat digitalizacije arhiva

SrbijaVesti

28.5.2021 10:27 Autor: Gordana Bulatović 2

Država subvencioniše RTS za projekat digitalizacije arhiva Država subvencioniše RTS za projekat digitalizacije arhiva
Za digitalizaciju programskog arhiva Radio-televizije Srbije javni servis će od Ministarstva kulture i informisanja dobiti 105 miliona dinara državne pomoći, pokazuje Rešenje Komisije za... Država subvencioniše RTS za projekat digitalizacije arhiva

Za digitalizaciju programskog arhiva Radio-televizije Srbije javni servis će od Ministarstva kulture i informisanja dobiti 105 miliona dinara državne pomoći, pokazuje Rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći, piše Nova ekonomija.

Iznos bi ipak mogao da bude i veći, jer je Savet Komisije ocenjivao samo predlog ugovora pa se, kako se i sami ograđuju, on „potencijalno može razlikovati od konačnog teksta ugovora koji će biti potpisan, naročito u pogledu iznosa pomoći“.

Za projekat digitalizacije u 2021. godini potrebno je ukupno 155 miliona dinara. Deo troškova trebalo bi da pokrije RTS i to iz novca koji će biti prikupljen po osnovu taksi, kao i ostalih marketinških i komercijalnih prihoda, dok će veći deo – 105 miliona dinara, finansirati Ministarstvo.

Uz pomoć projekta trebalo bi da se nastavi digitalizacija svih nosača slike i zvuka, kao i nabavka opreme za dalju nadogradnju sistema za digitalizaciju.

Plan aktivnosti uključuje kreiranje nove baze podataka koja treba da obuhvata televiziju, radio i PGP, kao i fototeku i kartoteku pretraživu preko interneta, te nastavak digitalne restauracije kultnih televizijskih serija i filmova uz istovremeno arhiviranje i novog programa koji se proizvodi, navodi se u rešenju Komisije.

Sredstva potrebna za digitalizaciju uključuju nabavku uređaja za ultrasonično čišćenje filmske trake sa pratećom opremom (20 miliona), angažovanje stručnih saradnika iz oblasti digitalizacije i obrade digitalizovanih materijala (40 miliona), nadogradnju i razvoj postojećih sistema za digitalizaciju (35 miliona), sistem za projekcionu salu u centru za digitalizaciju Sajam (15 miliona), nabavku opreme za digitalizaciju Radio Beograda (deset miliona).

Deo projekta digitalizacije za koji je data subvencija mora da bude sproveden do kraja 2021. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...