Ispunjeni uslovi za članstvo u Šengen zoni

Državljani Hrvatske uskoro prelaze granice bez kontrole

EURegionTurizamU fokusuVesti

3.6.2021 12:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Državljani Hrvatske uskoro prelaze granice bez kontrole Državljani Hrvatske uskoro prelaze granice bez kontrole
Evropska komisija pozvala je da se zona Šengena (Schengen) proširi na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, jer te zemlje ispunjavaju sve tehničke kriterijume za članstvo... Državljani Hrvatske uskoro prelaze granice bez kontrole

Evropska komisija pozvala je da se zona Šengena (Schengen) proširi na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, jer te zemlje ispunjavaju sve tehničke kriterijume za članstvo u tom području. 

Šengenska zona poznata je po tome što nema graničnih kontrola između država koje su njene članice, prenosi Euronews.

Napominje se da je integritet Šengena poslednjih godina ozbiljno poljuljan dvema velikim krizama: migrantskom krizom i krizom koja je izazvana pandemijom korona virusa.

Finska, Island, Norveška, Danska, Mađarska i Francuska još imaju kontrole na granicama koje su uvedene zbog pandemije, dok Norveška, Austrija, Nemačka, Švedska, Danska i Francuska nadgledaju kretanja koja su u vezi sa mogućim terorističkim i kriminalnim pretnjama.

Komisija je predstavila strategiju za snažniji i otporniji šengenski prostor i naglasila da budućnost Šengena mora biti obeležena širenjem na ostale države.

Današnji Šengen čini 26 država, među njima i četiri koje nisu članice EU: Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Deo šengenskog prostora su sve države članice EU osim Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Kipra i Irske.

Kipar ne ispunjava uslove za ulazak, jer ne kontroliše u potpunosti svoju teritoriju. Irska ne želi u Šengen, jer bi u suprotnom morala da uvede granične kontrole sa Severnom Irskom, ali to je u suprotnosti sa mirovnim sporazumom kojim su okončani sukobi u Severnoj Irskoj, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Jedan od glavnih ciljeva te strategije je da se osigura delotvorno upravljanje spoljnim granicama. Evropska komisija navodi da to treba da se postigne raspoređivanjem Evropske granične i obalske straže.

Sledeći cilj je da se Šengen ojača iznutra, većom saradnjom između država članica u sprečavanju i borbi protiv bezbednosnih pretnji.

Šengen zona formirana je 1995. godine i od tada oko 400 miliona ljudi ima mogućnost da prelazi državne granice njenih članica bez kontrole pasoša.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...