Osnivač Alibabe i dalje izvan očiju javnosti

Džek Ma se posvetio slikanju

PreduzetnikSvetVesti

16.6.2021 20:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Džek Ma se posvetio slikanju Džek Ma se posvetio slikanju
Jedan od osnivača kineskog giganta e-trgovine Džek Ma bio je odsutan nakon što je u novembru prekršio pravila kineskih regulatora. On je trebalo ponovo... Džek Ma se posvetio slikanju

Jedan od osnivača kineskog giganta e-trgovine Džek Ma bio je odsutan nakon što je u novembru prekršio pravila kineskih regulatora. On je trebalo ponovo da postane najbogatiji čovek Kine, nakon dvostrukog uspeha njegove kompanije za digitalna plaćanja Ant Group – podružnice Alibabe u Hong Kongu i Šangaju, koja je vredela oko 34,4 milijarde dolara pred izlazak na berzu.

Ono što je trebalo da bude najveća početna javna ponuda u svetu zaustavili su kineski regulatori pozivajući se na „glavna pitanja“ oko regulisanja kompanije. Neki analitičari su to videli kao pokušaj Pekinga da ponizi kompaniju koja se otvorila i postala moćni lider.

Ma je na konferenciji o finansijskim tehnologijama uporedio tradicionalne banke sa „zalagaonicama“, hvaleći zasluge sistema digitalnog bankarstva i naglašavajući da buduće odluke o pozajmljivanju treba da se temelje na podacima, a ne na kolateralima, prenosi BBC.

Glavni sistem plaćanja putem Interneta u Kini Alipay, koji je zamenio gotovinu, čekove i kreditne kartice, vodi Ant Groupa. Alibaba, koja je vlasnik trećine Ant grupe, zabeležila je pad cena svojih akcija na berzama nakon najave suspenzije. Nakon toga, Kina je najavila istragu kompanije Alibaba, koja je najveća platforma za e-trgovinu u Kini.

Ključni razlog pomenutog ishoda je što su kineski regulatori u aprilu Alibabu kaznili sa 2,8 milijardi dolara, rekavši da je godinama zloupotrebljavala položaj na tržištu, da bi dva dana kasnije, Ant Groupa najavila drastičan plan restrukturiranja, koji su je primorali da deluje više kao banka nego kao tehnološka firma.

Milijarder i suosnivač Alibabe Džoe Cai, rekao je u razgovoru za američke medije da su Ma i on u redovnom kontaktu, kao i da se Ma, koji se kloni javnosti, posvetio slikanju. On je naglasio da je Ma sasvim dobro i da bi njegov slučaj trebalo razdvojiti od poslovanja Alibabe kojoj takođe ide dobro.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...