Ekonomija evrozone na dobrom putu, tvrdi Kristin Lagard

ECB najavljuje neznatno smanjenje kriznog otkupa obveznica

BankeEUNovacVesti

9.9.2021 15:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

ECB najavljuje neznatno smanjenje kriznog otkupa obveznica ECB najavljuje neznatno smanjenje kriznog otkupa obveznica
Evropska centralna banka (ECB) će u idućem kvartalu neznatno smanjiti otkup hitnih obveznica, saopštila je u četvrtak, preduzimajući simboličan korak ka napuštanju hitne ekonomske... ECB najavljuje neznatno smanjenje kriznog otkupa obveznica

Evropska centralna banka (ECB) će u idućem kvartalu neznatno smanjiti otkup hitnih obveznica, saopštila je u četvrtak, preduzimajući simboličan korak ka napuštanju hitne ekonomske pomoći koja je podržala blok tokom pandemije.

ECB će u naredna tri meseca kupovati obveznice u okviru svog pandemijskog programa hitne kupovine (PEPP) od 1.850 milijardi evra, tempom koji je niži od 80 milijardi evra mesečno, koliko je kupovala u prethodna dva kvartala, prenosi Yahoo News.

“Savet guvernera ocenjuje da se mogu održati povoljni uslovi finansiranja uz umereno niži tempo kupovine neto imovine u okviru programa PEPP, nego u prethodna dva kvartala“, saopštila je ECB nakon zasedanja u Frankfurtu.  Dodaje se i da će ECB obveznice otkupljivati fleksibilno, u skladu sa tržišnim uslovima, nastojeći da spreči pooštravanje uslova finansiranja koji nisu u skladu sa inflatornim ciljevima.

Prema rečima predsednice ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) ekonomija evrozone ojačala je u drugom kvartalu za 2,2 odsto, što je premašilo očekivanja. Ekonomija je na dobrom putu u trećem kvartalu, kako je ocenila Lagard, a oporavak se zasniva na uspešnoj kampanji vakcinacije u Evropi, što je omogućilo ponovno otvaranje ekonomije.

Foto: Tanjug/AP

Šema hitnog otkupa, primarni instrument ECB od početka pandemije, biće ukinuta najranije u martu iduće godine, saopštila je ECB bez nagoveštaja kada i kako će kalibrirati politiku nakon PEPP. Savet guvernera istakao je da je spreman da prilagodi svoje instrumente prema potrebi, kako bi osigurao da će se inflacija stabilizovati u srednjem roku.

Depozitna stopa će ostati na minus 0,5 ili još nižem nivou, sve dok inflacija ne bude počela da se približava ciljanoj stopi od dva odsto godišnje. ECB je pružala rekordnu podršku ekonomiji od početka pandemije, ali zbog porasta inflacije, kreatori monetarne politike evrozone našli su se pod pritiskom da obuzdaju taj trend.

Foto: Tanjug/AP

Akcije kompanija i banaka u evrozoni porasle su u četvrtak nakon što je ECB najavila da će samo malo smanjiti kupovinu obveznica u narednom kvartalu, što je bilo u skladu sa očekivanjima, prenosi Reuters. Pre toga, berzanski indeks STOXXE opao je za 0,9 odsto u jutarnjoj trgovini, ali je kasnije nadoknadio gubitak, dok je evro ojačao. Bankarske akcije porasle su u poroseku za 0,3 odsto.

Prema oceni pojedinih analitičara, Guverenerski savet ECB i dalje je oštro podeljen po pitanju roka za povlačenje pomoći, a prema rečima Kristin Lagard, očekuje se da će rast inflacije biti privremen, a da će se pritisci na cene usporiti. Uslovi finansiranja preduzeća, domaćinstava i javnog sektora ostali su povoljni od prethodne kvartalne procene ECB iz juna.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...