EVROPSKI EKONOMSKI OPORAVAK ZAOSTAO U ODNOSU NA SAD I KINU

ECB nastavlja sa monetarnim podsticajima i niskim kamatama

BankeEUNovacVesti

22.4.2021 17:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

ECB nastavlja sa monetarnim podsticajima i niskim kamatama ECB nastavlja sa monetarnim podsticajima i niskim kamatama
Evropska centralna banka (ECB) zadržala je svoje ključne programe monetarnog podsticaja nepromenjenim, sa oko 900 milijardi evra podrške koja je u pripremi i ostavljajući... ECB nastavlja sa monetarnim podsticajima i niskim kamatama

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je svoje ključne programe monetarnog podsticaja nepromenjenim, sa oko 900 milijardi evra podrške koja je u pripremi i ostavljajući rekordno niske kamatne stope. Ponovna ekspanzija epidemije korona virusa i spora kampanja vakcinacije usporile su rad preduzeća, zbog čega je evropska ekonomija u zaostatku za SAD i Kinom.   

ECB planira da stimuliše otkup obveznica u iznosu 1.850 milijardi evra, kroz proces koji će trajati najmanje do marta iduće godine. Otkup duga Evrozone biće nastavljen po hitnom postupku, a ECB najavljuje da će se obveznice otkupljivati znatno bržim tempom, prenosi Wall Street Journal.

Prinosi suverenih obveznica porasli su širom Evrope ove godine, delimično nagoveštavajući svetlije ekonomske prognoze, ali i prelivanje snažnog oporavka SAD, pa i evropske vlade moraju da povećaju potrošnju za podršku radnicima i preduzećima oštećenim zbog posledica pandemije korona virusa.

Evropska centralna banka
Foto: Pixabay.com

Rast prinosa na evropske obveznice usporio se poslednjih nedelja, a stope vakcinacije rastu. Nedavna ekonomska istraživanja pokazala su da raste i poslovno poverenje. Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) ocenila je, ipak, u četvrtak u Frankfurtu da kratkoročni ekonomski izgledi “ostaju zamagljeni neizvesnošću“ u pogledu najnovijeg talasa širenja virusa i vakcinacije “nastavljaju da sputavaju ekonomsku aktivnost“, prenosi Star Tribune, pozivajući se na Reuters.

Uprkos tome, ECB očekuje “čvrst oporavak“ kasnije tokom godine, a Lagard je naglasila da banka nije ni blizu povlačenja bilo koje od svojih vanrednih mera, čak ni u slučaju privremenog porasta inflacije na više od dva odsto godišnje u kasnijim mesecima 2021. Ona je ocenila da su nedavni porasti inflacije nastali zbog “neobičnih i privremenih faktora“, a da osnovni inflatorni pritisci ostaju prigušeni.   

Ekonomija Evrozone oslabila je prošle godine za 6,6 procenata, a ekonomisti procenjuju da se možda smanjila i u prvom kvartalu ove godine. Očekuje se da će proizvodnja dostići prepandemijski nivo sredinom iduće godine. S druge strane, SAD bi mogle dostići prepandemijsku proizvodnju već ovog meseca, dok je Kina bila jedina velika svetska ekonomija koja je ojačala u 2020. godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...