Turizam predstavlja 15 odsto domaćeg bruto proizvoda

Egipat očekuje prihode od turizma između šest i sedam milijardi dolara

BiznisSrbijaSvetTurizamVesti

25.4.2021 16:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Egipat očekuje prihode od turizma između šest i sedam milijardi dolara Egipat očekuje prihode od turizma između šest i sedam milijardi dolara
Ove godine Egipat planira da od turizma ostvari prihod između šest i sedam milijardi dolara, izjavila je zamenik ministra turizma te zemlje Gada Šalabi... Egipat očekuje prihode od turizma između šest i sedam milijardi dolara

Ove godine Egipat planira da od turizma ostvari prihod između šest i sedam milijardi dolara, izjavila je zamenik ministra turizma te zemlje Gada Šalabi (Ghada Shalaby).

Kako prenosi Rojters, prihod od turizma, koji je za Egipat glavni izvor deviza, pao je u prošloj godini za 70 odsto, zbog pandemije korona virusom, a turizam, inače, predstavlja 15 odsto domaćeg bruto proizvoda te zemlje.

Broj turističkih poseta Egiptu u 2020. godini je pao na 3,5 miliona, u poređenju sa 13,1 milion u prethodnoj.

Ove godine, Egipat očekuje da broj turista dostigne 60 odsto iz 2019, rekla je Šalabi.

Egipćani, pritom, očekuju da privuku više od milion ruskih turista, pošto uskoro treba da se uspostave direktne avionske veze. Direktni letovi od Rusije do popularnih egipatskih letovališta suspendovani su još 2015. godine, nakon što su 224 osobe poginule u rušenju ruskog putničkog aviona iznad Sinaja. Grupa povezana sa Islamskom državom preuzela je tada odgovornost za pad aviona.

Građanima Srbije potreban PCR test

Egipat je jedna od omiljenih destinacija i građanima Srbije. Na sajtu Ministarstva spoljašnih poslova Srbije piše koji su uslovi za ulazak u druge zemlje zbog pandemije korona virusa.

Kada je reč o Egiptu, državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u ovu zemlju ili da tranzitiraju. Od 1.septembra 2020. godine svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je nedavno da očekuju da vrlo brzo dobijemo saglasnost o priznavanju sertifikata o vakcinaciji, bez obzira na to o kojoj vakcini se radi.

„Vodimo razgovore sa Egipćanima o priznavanju sertifikata za vakcinaciju, verujem da neće biti problema, jer i tamo građani primaju kineski Sinopharm. Očekujem do kraja maja da se reši to“, rekao je Seničić.

Srbija ima dogovor sa četiri zemlje u koje građani mogu da putuju bez testova, sa BiH, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Albanijom, dok Grčka i Hrvatska prihvataju sertifikat o vakcinaciji bez obzira na to o kojoj vakcini se radi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...