Nagodba posle komplikovanih pregovora

Egipatske vlasti puštaju brod koji je blokirao Suecki kanal

SvetVesti

5.7.2021 16:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

Egipatske vlasti puštaju brod koji je blokirao Suecki kanal Egipatske vlasti puštaju brod koji je blokirao Suecki kanal
Egipatske vlasti trebalo bi da oslobode zaplenjeni brod „EverGiven“ pod zastavom Paname nakon dogovora sa vlasnicima plovila i osiguravajućom kućom UK Club. Reč je... Egipatske vlasti puštaju brod koji je blokirao Suecki kanal

Egipatske vlasti trebalo bi da oslobode zaplenjeni brod „EverGiven“ pod zastavom Paname nakon dogovora sa vlasnicima plovila i osiguravajućom kućom UK Club. Reč je o brodu koji je 23. marta blokirao Suecki kanal, kada se nasukao na obalu tokom nevremena.

Blokada je trajala nedelju dana, zgog čega je Egipat zahtevao odštetu u iznosu 550 miliona dolara, prenosi Deutsche Welle. Teretni brod za kontejnerski transport biće pušten u sredu 7. jula, saopštila je Uprava Sueckog kanala (SCA), ali nisu otkriveni detalji nagodbe strana u sporu.

Brod koji je dug 400 metara skrenuo je sa kursa tokom peščane oluje i nasukao se pramcem na obalu. Narednih šest dana „EverGiven“ ostao je poprečen od obale do obale kanala, zbog čega je bila blokirana vitalna morska ruta između Evrope i Azije.

To je poremetilo globalnu trgovinu, jer je stotine brodova moralo da čeka na otvaranje 193 kilometra dugog plovnog puta između Crvenog i Sredozemnog mora, najkraće pomorske veze između Evrope i Azije, prenosi BBC. Egipatske vlasti su nakon toga zaplenile brod i usledili su komplikovani pregovori.

UK Club, kuća koja je osigurala brod, saopštila je da se sa vlastima Sueckog kanala dogovorila o „formalnom rešenju“ u vezi sa obeštećenjem. SCA je prvobitno zahtevala 916 miliona dolara, uključujući 300 miliona za bonus za spasavanje broda, kao i 300 miliona kao nadoknadu za narušavanje reputacije.

UK Club je odbacio ovaj zahtev kao neodrživ i navodno ponudio 150 miliona dolara, a SCA je kasnije revidirala svoje potraživanje na 550 miliona.

Suecki kanal otvoren je 1869. godine. Kanal je širok od 61 do 91 metar. Oko 12 odsto svetskog obima trgovine prolazi kroz Suecki kanal, koji je glavni plovni put između Evrope i Azije, kao i 30 odsto ukupne kontejnerske robe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...