EKONOMSKA INTEGRACIJA I ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE ZAPADNOG BALKANA JE PUT KOJIM TREBA DA IDEMO, ocenila Bregu

RegionVesti

2.10.2020 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EKONOMSKA INTEGRACIJA I ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE ZAPADNOG BALKANA JE PUT KOJIM TREBA DA IDEMO, ocenila Bregu EKONOMSKA INTEGRACIJA I ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE ZAPADNOG BALKANA JE PUT KOJIM TREBA DA IDEMO, ocenila Bregu
Ekonomska integracija šest ekonomija Zapadnog Balkana, kao i sa EU, najvažnija je stvar u ovom trenutku, ocenila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju... EKONOMSKA INTEGRACIJA I ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE ZAPADNOG BALKANA JE PUT KOJIM TREBA DA IDEMO, ocenila Bregu

Ekonomska integracija šest ekonomija Zapadnog Balkana, kao i sa EU, najvažnija je stvar u ovom trenutku, ocenila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Bregu je u Tirani rekla da je uverena da su bliži odnosi u procesu evropske integracije najvažniji, pogotovo jer regionalna ekonomska integracija Zapadnog Balkana nije zaseban proces, već, kako je dodala, instrument povećanja usklađenosti regiona sa principima jedinstvenog tržišta EU.

„Ovakva integracija Zapadnom Balkanu može pomoći da učestvuje u evropskim lancima vrednosti, da mala i srednja preduzeća budu više zastupljena na međunarodnoj sceni, kao i da se više doprinese sticanju kvalifikacija i usavršavanju radnika, ali i usavršavanju tehnologija“, rekla je Bregu na panelu „Pobednici i gubitnici virusa Covid-19 u Jugoistočnoj Evropi“ u sklopu Foruma posvećenog povezivanju.

Bregu je rekla da je neophodno sagledati stvari u pravom svetlu i osvrnula se na trenutno stanje. Podsetila je da se predviđa regionalni rast između minus tri i – 5,6 odsto, kao i da je trenutni deficit tekućeg računa regiona šest odsto BDP, i najveći je u posljednih pet godina“.

Bregu je rekla i da je pad direktnih stranih investicija u 2020. godini već dostigao 40 odsto, dok je trend rasta zaposlenosti na Zapadnom Balkanu opao sa četiri na dva odsto u prethodnom kvartalu. Rekla je i da su dolasci stranih turista smanjeni za 56 odsto u prvim mesecima ove godine, dok su te brojke u maju opale za 98 odsto, jedan od pet aranžmana je otkazan, a 42 odsto turoperatora već je otpustilo radnike.

„Ove su brojke jasan pokazatelj da se regionalna saradnja mora nastaviti, a posebno da se naši napori moraju usredsrediti na najviši mogući nivo ekonomske integracije unutar regiona, ali i sa Evropskom unijom“, ocenila je Bregu.

„Ovo je moguće i region je to pokazao tokom blokade uzrokovane pandemijom kada su otvoreni zeleni koridori. To se sada treba proširiti i na druge oblasti. Potrebno je povećati i direktne strane investicije u regionu koje će biti u službi ekonomskog razvoja“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, neke procene pokazuju da regionalna ekonomska integracija može doprineti BDP između jedan i tri odsto ako nivo integracije dostigne nivo EFTA i između dva i 14 odsto u slučaju dostizanja evropskog nivoa integracije.

Dakle, regionalna ekonomska integracija, zajedničko tržište, je put kojim treba da idemo, zaključila je Bregu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...