PUTIN RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA FRANCUSKIH KOMPANIJA

Ekonomska saradnja Moskve i Pariza uprkos pandemiji i geopolitici

InvesticijeNovacSvetVesti

8.5.2021 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ekonomska saradnja Moskve i Pariza uprkos pandemiji i geopolitici Ekonomska saradnja Moskve i Pariza uprkos pandemiji i geopolitici
Ruski predsednik Vladimir Putin održao je video konferenciju sa liderima nekoliko francuskih kompanija, članica Francusko-ruske trgovinske i industrijske komore (CCI), kako bi pregovarali o... Ekonomska saradnja Moskve i Pariza uprkos pandemiji i geopolitici

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je video konferenciju sa liderima nekoliko francuskih kompanija, članica Francusko-ruske trgovinske i industrijske komore (CCI), kako bi pregovarali o ekonomskoj i investicionoj saradnji ove dve države, uključujući sprovođenje velikih zajedničkih projekata. Putin je istakao da je Francuska bila i ostala ključni ekonomski partner za Rusiju. Francuska zauzima šesto mesto među zemljama EU po visini investicija i peto mesto po obimu trgovine sa Rusijom.

Francuske investicije u Rusiji kreću se oko 17 milijardi dolara godišnje, dok ruske investicije u Francuskoj iznose tri milijarde dolara. Više od 500 kompanija sa francuskim kapitalom posluju u različitim sektorima ruske ekonomije. Francusko poslovanje posebno se ističe u ruskom energetskom kompleksu, proizvodnji automobila i prehrambenoj industriji, prenosi Modern Diplomacy.

„Moglo je biti i više da su se francuske regulatorne i državne vlasti prema ruskim preduzećima ponašale kao Rusija prema francuskim preduzećima. Verujemo da u teškom ekonomskom okruženju francuske kompanije koje posluju u Rusiji nisu smanjile svoju aktivnost“, istakao je Putin.

Francuske kompanije su uključene u sprovođenje svetski značajnih projekata, kao što su izgradnja postrojenja Lamal LNG i Arctic LNG 2 i projekat gasovoda Severni tok 2. Rusija namerava da poveća pomoć kada je razvoj nauke i tehnologije u pitanju. Sredstva će biti usmerena prvenstveno na sektore za inovacije, kao što su farmaceutska industrija i biotehnologija, nuklearna i obnovljiva energija i korišćenje emisije ugljenik-dioksida.

„Zainteresovani smo za uključivanje stranih kompanija koje bi želele da investiraju u Rusiju i u projekte koje smatramo visokim prioritetom. Da bismo to uradili, nastavićemo da koristimo preferencijalne režime investiranja i izvršavamo posebne investicione ugovore. Mnogo francuskih kompanija uspešno koristi ove alate na ruskom tržištu. Na primer, više od jedne trećine od 45 posebnih investicionih ugovora potpisano je sa evropskim partnerima“, naveo je ruski predsednik.

Kopredsedavajući član Francusko-ruskog ekonomskog saveta CCI, Genadij Timčenko, ocenio je da je pandemija promenila svet, ljude i poslovanje, a da su francuske kompanije u Rusiji ostale odgovorni poslodavci i članovi ruskog društva.

Uprkos krizi i geopolitičkoj situaciji, mnoge francuske kompanije pokrenule su proizvodnju u periodu od 2020. do 2021. godine. Kompanije poput Saint-Gobain i Danone obnovile su svoja ulaganja. Francuske kompanije povećale su izvoz proizvoda proizvedenih u Rusiji, a ulažu i u prioritetne sektore ruske ekonomije. Na primer, ove godine francuska kompanija Lidea pokrenuće pogon pod nazivom Tanais za proizvodnju semena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...