EKSPLOZIJA BROJA NOVOZARAŽENIH KORONOM U REGIONU Zemljama ipak poslednja opcija „zaključavanje“

RegionVesti

29.10.2020 17:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EKSPLOZIJA BROJA NOVOZARAŽENIH KORONOM U REGIONU Zemljama ipak poslednja opcija „zaključavanje“ EKSPLOZIJA BROJA NOVOZARAŽENIH KORONOM U REGIONU Zemljama ipak poslednja opcija „zaključavanje“
Novi neslavni rekordi broja novozaraženih korona virusom u zemljama regiona zabeleženi su i u četvrtak, a o novim rigoroznijim merama poput „zakjučavanja“ se ne... EKSPLOZIJA BROJA NOVOZARAŽENIH KORONOM U REGIONU Zemljama ipak poslednja opcija „zaključavanje“

Novi neslavni rekordi broja novozaraženih korona virusom u zemljama regiona zabeleženi su i u četvrtak, a o novim rigoroznijim merama poput „zakjučavanja“ se ne razmišlja, već se apeluje na poštovanje već donetih mera i preporuka, uz pretnju sankcijama.

Slovenija je u poslednja 24 sata zabeležila 2.488 novozaraženih korona virusom, što je 34,55 odsto testiranih, a osam ljudi je preminulo.

Eksplozija korone u Sloveniji događa se uprkos tome što je u toj državi uveden policijski čas, škole i fakulteti ne rade, a prodavnice, osim prehrambenih, su zatvorene.

Foto: Pixabay.com

Očekuje se da će vlada tokom dana odlučiti o produžetku važenja zaštitnih mera, a pitanje je šta će biti sa školama i vrtićima.

Slovenački Institut „Jožef Štefan“, koji radi projekcije i analize razvoja epidemije za vladu, objavio je da se do sada u drugom talasu epidemije virusa Covid-19 zarazilo 5,5 odsto stanovnika, kao i da je trenutno zaraženih više od zvaničnih podataka, odnosno svaki 29. stanovnik te zemje.

Hrvatska očekuje efekte donetih zaštitnih mera

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zabeleženo 2.776 novozaraženih osoba korona virusom, što je najviše od početka epidemije, kao i 18 smrtnih slučajeva.

Uprkos tako velikom broju novozaraženih, Hrvatska ne razmišlja o uvođenju rigorozniji mera, a policijski čas i zaključavanje su poslednje opcije.

Insistiraće, međutim, na poštovanju do sada donetih mera i preporuka.

Foto: tanjug/AP

Premijer Andrej Plenković je, povodom rekordnog broja novozaraženih i povećanog broja smrtnih ishoda, rekao da je teško davati pouzdane procene, ali da veruje da će do sada donete zaštitne mere imati efekta.

Upozorio je da se pooštranje mera može izbeći samo ako svi budu odgovorni.

Ministar unturašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović kritikovo je masovno okupljanje u Splitu na obeležavanju 70 godina postojanja Torcide. Rekao je da taj skup nije bio najavljen, a da jeste, bio bi, kazao je, zabranjen.

Čak 21 smrtni slučaj zbog korone u BiH

BiH se opasno približila broju od 2.000 novozaraženih, što je, takođe, najviše do sada, a u poslednja 24 sata zabeležen je i 21 smrtni slučaj.

U Federaciji BiH je registrovano 1.219 nvozaraženih i 12 smrtnih slučajeva, a testirano je 2.896 uzoraka, u Republici Srpskoj je tokom 24 sata registrovano 649 novozaraženih korona virusom, što je najveći broj od početka pandemije i devet smrtnih slučajeva.

Foto: Tanjug/AP

U Brčko Distriktu za poslednja 24 sata bilo je 35 novih slučajeva, a testirano je 100 osoba.

Srpski član Predsedništva BiH smatra da od ponedeljka đaci ponovo treba da budu u školskim klupama.

U Crnoj Gori nestašica materijala za testiranje

Poslednji presek u Crnoj Gori takođe je pokazao rast novozaraženih – 301 i čak sedam umrlih.

Foto: Pixabay.com

Crna Gora, inače, ima problem sa nestašicom materijala za testiranje, a prema rečima epidemiologa iz IZJZ, na testiranje čeka 2.500 uzoraka prikupljenih poslednjih dana.

Polovina zaraženih u Severnoj Makedoniji iz Skoplja

Foto: Pixabay.com

Prema jučerašnjem preseku u Makedoniji je registrovano 870 novih slučajeva korona virusa, dok je 14 osoba preminulo.

Gotovo polovina novozaraženih iz Skoplja.

Makedonski parlament je usvojio izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji se odnose na mere nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, zabranu okupljanja i obavezan odlazak u samoizolaciju pozitivnih na korona virus.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...