digitalni novčić "nezgodan i rizičan"

El Salvador verovatno neće povući još zemalja da usvoje bitcoin

BankeNovacSvetVesti

8.9.2021 17:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

El Salvador verovatno neće povući još zemalja da usvoje bitcoin El Salvador verovatno neće povući još zemalja da usvoje bitcoin
Veteran investitor Mark Mobius ističe da usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja u El Salvadoru, neće izazvati žurbu među ostalim zemljama da ga slede.... El Salvador verovatno neće povući još zemalja da usvoje bitcoin

Veteran investitor Mark Mobius ističe da usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja u El Salvadoru, neće izazvati žurbu među ostalim zemljama da ga slede.

Suosnivač kompanije Mobius Capital Partners, koji je proveo više od tri decenije u Franklin Templeton Investments, izjavio je za televiziju Bloomberg da će mali broj, ako ne i bilo koja druga država, prihvatiti bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, nazivajući najveći digitalni novčić nezgodnim i rizičnim.

„Možda će ga usvojiti još nekoliko zemalja sa finansijskim problemima“, rekao je Mobius, navodeći kao primer Kubu. „Ako vlade, posebno američka, dozvole plaćanje poreza u bitcoinu ili nekoj drugoj kriptovaluti, onda bih se predomislio, jer bi to postala međunarodno priznata valuta. Ali kako izgleda, ne vidim da će se to uskoro dogoditi,“ dodao je on.

El Salvador, čija je ekonomija prošle godine doživela neuspeh u poslednje četiri decenije, od utorka u promet stavlja bitcoin zajedno sa američkim dolarom na čelu sa Amerikom kao prvom nacijom na svetu koja je to učinila. Ovaj potez je zamisao 40-godišnjeg predsednika Naiiba Bukelea, koji ističe da će to učiniti finansijski sistem El Salvadora inkluzivnijim i smanjiti troškove slanja doznaka.

Država je nedavno kupila 400 bitcoina dok se priprema za usvajanje kriptovalute, objavio je Bukele u postu na Twitteru.

Mobius je međutim napomenuo da se El Salvador „hvata za slamku s bitcoinom“. Nazvao je centralnoameričku naciju „zemljom bankrota“ sa „stvarnim problemima“.  Čuveni trgovac na tržištima u razvoju ukazao je na platni sistem, koji je osmislila kenijska kompanija Safaricom Plc, u kojoj je Mobius investitor, kao primer sistema prenosa novca, koji funkcioniše izvan kriptovaluta.

„Ne treba vam bitcoin. I dalje možete imati transfere bez bankovnog računa“. zaključio je Mobius za Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...