Neophodna ekološka rekonstrukcija

Elektroprivreda CG očekuje nastavak rada TE Pljevlja

EkologijaRegionU fokusuVesti

2.2.2021 11:17 Autor: Julijana Vincan 0

Elektroprivreda CG očekuje nastavak rada TE Pljevlja Elektroprivreda CG očekuje nastavak rada TE Pljevlja
Pregovori sa Evropskom energetskom zajednicom o nastavku rada Termoelektrane Pljevlja, kojoj je isteklo ranije odobrenih 20.000 sati rada sa ekološki neprihvatljivom tehnologijom, biće nastavljeni... Elektroprivreda CG očekuje nastavak rada TE Pljevlja

Pregovori sa Evropskom energetskom zajednicom o nastavku rada Termoelektrane Pljevlja, kojoj je isteklo ranije odobrenih 20.000 sati rada sa ekološki neprihvatljivom tehnologijom, biće nastavljeni ove sedmice, a rezultat bi mogao biti poznat za četiri do pet meseci.

“Iako nisu završene ranije preuzete obaveze da se modernizacija TE završi u prethodnoj godini, malo je verovatno da će se od nas tražiti da je zatvorimo, jer je i drugim zemljama odobreno prolongiranje rokova”, kazao je sagovornik Vijestima upućen u ove pregovore.

TE Pljevlja sada čini 40 odsto domaće proizvodnje električne energije u Crnoj Gori, a u sušnim periodima taj procenat je i veći od 50 odsto. Kako prenosi SeeBiz, njeno gašenje bi značilo da CG mora da uvozi ogromnu količinu električne energije, što bi uticalo na rast cena struje za građane i privredu za 20 do 25 odsto, na gubitak 1.200 radnih mesta u TE, i Rudniku uglja od ukupno 4.800, na pad nacionalnog BDP, smanjenje prihoda državnog budžeta i drugo, dok bi kasa Opštine Pljevlja bila prepolovljena.

Da su minimalne šanse za ovakav scenario, smatraju i u Ministarstvu kapitalnih investicija, koje je resor energetike preuzelo iz bivšeg Ministarstva ekonomije, i u Elektroprivredi koja upravlja Termoelektranom.

Ekološka rekonstrukcija od 45 miliona evra

Oni očekuju da će se pregovori uspešno završiti, da će dobiti dodatne sate rada sa sadašnjom tehnologijom, ali i da više neće biti prepreka da se ekološka rekonstrukcija TE završi u predviđenom roku do kraja 2022. godine.

“Ukupna vrednost ulaganja Elektroprivrede u implementaciju mera zaštite životne sredine za TE Pljevlja iznosi više od 65 miliona evra. Projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja je vredan 45 miliona evra, a projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac 21 milion evra, od kojih je deo novca obezbeđen iz kreditnog aranžmana sa Svetskom bankom. Oba projekta su uveliko u fazi implementacije i do sada je od planiranih 65 miliona već uloženo više od 25 miliona evra, od čega u projekat ekološke rekonstrukcije više od 11 miliona evra”, saopšteno je Vijestima iz EPCG.

Ekološka rekonstrukcija obuhvata izgradnju sistema za odsumporavanje i za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

“Građevinska dozvola je pribavljena, u toku je faza inženjeringa i izrade potrebne dokumentacije za izvođenje radova. Početak radova je planiran za proleće 2021. godine, dok se puštanje u rad sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju i unapređenog elektrofilterskog postrojenja, upravo tretiranih Direktivom o industrijskim emisijama, planira za period jun-jul 2022. godine. Granične vrednosti obuhvaćene obimom projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja kao postojećeg postrojenja su u potpunosti u skladu sa najstrožijim graničnim vrednostima propisanim direktivom EU”, navedeno je iz EPCG.

Izduvni gasovi iz termo elektrane
Foto: Pixabay.com

Specifikaciju za ovaj projekat pripremila je kompanija “Steag Energy Services Gmbh”, a nakon završenog tendera u novembru 2019. godine konzorcijum koji predvodi kompanija “Dongfang Electric Corporation” (DEC) iz Kine izabran je kao prvorangirani. U konzorcijumu se nalaze i “Bemax”, “BB Solar” Blaža Đukanovića i podgorička firma “Permonte”.

Tokom pregovora sa Energetskom zajednicom, kako smatraju u EPCG, treba uzeti u obzir da su na poslednjem ministarskom savetu prepoznati značajni rezultati koji su u Crnoj Gori postignuti, uključujući i uvođenje sistema plaćanja za emisije ugljen-dioksida, koji će olakšati kasnije učešće u sistemu trgovine emisijama koji se primenjuje u EU, kao i na dokument Zelena energetska agenda za Zapadni Balkan, koji je pripremila Crna Gora, uz podršku Sekretarijata.

Prestanak proizvodnje struje iz uglja

U narednom periodu Vlada treba kroz ažuriranja Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, u skladu sa energetskim politikama i smernicama Evropske unije, da definiše godinu takozvanog “phase-out” za TE Pljevlja, odnosno, godine kada će prestati proizvodnja električne energije iz uglja.

“Neke od zemalja EU koje se bave ugljem, već su objavile datum “phase-out”, na primer Nemačka za 2038. godinu, a Slovenija za period 2040-2044. Srbija i Bosna i Hercegovina, u kojima elektrane na ugalj učestvuju sa 70 procenata, odnosno, 50 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije, još nisu definisale godinu za “phase-out”, objašnjavaju u EPCG.

Sastanak elektroenergetskih kompanija Evropske energetske zajednice biće održan u četvrtak 4. februara, na kojem učestvuje i EPCG. Obaveza EPCG je da do 31. marta 2021. Ministarstvu kapitalnih investicija, dostavi evidenciju o broju radnih sati za prethodnu 2020. godinu za period na koji se izuzeće odnosi, dok će Ministarstvo kontaktirati Sekreterijat Energetske zajednice.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
312.344.048,00 (2019)
Broj zaposlenih:
/ (2019)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...