Ogromni prirodni resursi na raspolaganju

Energetska tranzicija stvoriće novu svetsku elitu, da li Rusija ima svoje mesto u njoj?

EkologijaSvetU fokusuVesti

5.8.2021 07:59 Autor: Marko Miladinović 0

Energetska tranzicija stvoriće novu svetsku elitu, da li Rusija ima svoje mesto u njoj? Energetska tranzicija stvoriće novu svetsku elitu, da li Rusija ima svoje mesto u njoj?
Specijalni predstavnik predsednika Rusije za odnose sa međunarodnim organizacijama i održivi razvoj Anatolij Čubajs predviđa formiranje nove svetske elite povezane sa globalnom energetskom tranzicijom,... Energetska tranzicija stvoriće novu svetsku elitu, da li Rusija ima svoje mesto u njoj?

Specijalni predstavnik predsednika Rusije za odnose sa međunarodnim organizacijama i održivi razvoj Anatolij Čubajs predviđa formiranje nove svetske elite povezane sa globalnom energetskom tranzicijom, što bi moglo da se uporedi sa društveno-političkim i ekonomskim procesima industrijalizacije krajem 18. i početkom 19. veka.

Globalna energetska tranzicija je proces globalne transformacije energetskih sistema i odbacivanja tradicionalnih energenata kao što su ugalj, nafta i gas do ekološki prihvatljivijih i obnovljivih izvora energije.

„Zbog jedinstvene uloge energenata i energetskog kompleksa u ruskoj ekonomiji, zbog prirodnih resursa, tehnoloških potencijala i geografskog položaja, efekat koji će ova revolucija imati na rusku ekonomiju biće jedinstven u smislu mogućnosti koje bi mogle istovremeno da se ukažu“, predviđa Čubajs, a prenosi ruska agencija TASS.

Energetska tranzicija, nakon završetka ove decenije, dovešće do globalnog prestrojavanja i formiranja grupe vodećih zemalja koje će se otcepiti i formirati novu svetsku elitu, predočava Čubajs.

Kako prenosi Russia Today, ruska vlada imenovala je zamenika premijera Andreja Belousova na čelo nove državne inicijative koja treba da formira radne grupe koja će prepoznati sve rizike I prilike za Rusku federaciju u oblasti energetske tranzicije.

S jedne strane, Rusija obliluje prirodnim resursima i mogućnostima za obnovljive izvore. Međutim, ekonomija ove ogromne evroazijske zemlje umnogome se oslanja na proizvodnju hidrokarbonata, pa bi otklon od ove industrije – naftne, pre svega – moglo da košta Rusiju i više od 10 procenata bruto društvenog proizvoda, podseća RT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...