Ugovorena nabavka 130.000 tona uglja, potrebno još 170.000

Energetski kolaps Severnu Makedoniju košta 65 miliona evra

RegionU fokusuVesti

10.11.2021 14:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Energetski kolaps Severnu Makedoniju košta 65 miliona evra Energetski kolaps Severnu Makedoniju košta 65 miliona evra
Preduzeće Elektrane Severne Makedonije (ESM) ugovorilo je nabavku 130.000 tona uglja od planiranih 300.000 za aktiviranje termoelektarne Oslomej kako bi se ublažila energetska kriza... Energetski kolaps Severnu Makedoniju košta 65 miliona evra

Preduzeće Elektrane Severne Makedonije (ESM) ugovorilo je nabavku 130.000 tona uglja od planiranih 300.000 za aktiviranje termoelektarne Oslomej kako bi se ublažila energetska kriza u zemlji, izjavio je danas direktor ESM Vasko Kovačevski.

Ugovorene količine će početi da se transportuju u zemlji od sredine novembra do kraja januara, rekao je Kovačevski za televiziju Sitel, a prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, ugalj će se nabavljati sa teritorije Kosova i Metohije, odakle će stizati 50 kamiona dnevno, kao i od domaće firme iz Berova. On je takođe najavio potpisivanje ugovora o kupovini dodatnih 200.000 tona uglja iz KiM.

Vlada Severne Makedonije proglasila je u utorak tridesetodnevnu energetsku krizu. Kako je saopštio ministar ekonomije Krešnik Bekteši, odluka doneta je nakon što je Komisija za procenu energetskog sektora konstatovala da postoji rizik od nedostatka struje, kao i rizik za stabilnost energetskog sektora.

Agencija MIA je prenela da odluka vlade ne znači i restriktivne mere po stanovništvo, ali da se pretpostavlja da će od januara cena struje poskupeti za osam do devet procenata.

Opoziciona makedonska partija VMRO-DPMNE objavila je danas da najveći energetski kapacitet Rudarsko-energetski kompleks (REK) Bitolj „usred energetske krize radi sa pola bloka od ukupno tri“, da „uglja ima za samo dva dana, dok je kapacitet veštačkih jezera sveden na nivo da zadovolji samo jedan dan proizvodnje električne energije“.

Prema saopštenju te stranke, koje prenosi MIA, država je za samo tri dana potrošila na uvoz struje 9,0 miliona evra, a ista količina struje je, kako se navodi, mogla da se proizvede u domaćim elektranama za 4,5 puta jeftinije.

„Do sada smo iz Evrope dobili pet opomena zbog nezakonitog povlačenja struje iz evropske energetske mreže i za to nam preti kazna od milion evra“, tvrdi VMRO-DPMNE.

Kovačevski je rekao za Sitel da će drugi blok u REK Bitolj početi s radom u nedelju. On smatra da je za sada dovoljno 65 miliona evra za saniranje štete od energetske krize. Tim novcem će, kaže, biti pokriveno 9,0 miliona evra koje je ESM potrošio za kupovinu struje proteklih dana, a oko 30 miliona evra će ići za pokrivanje troškova MEPSO-a (operater sistema za prenos struje) povlačenja struje iz evropske mreže.

Makedonska televizijska stanica takođe navodi da je paketom Covid-19 mera prvobitno bilo predviđeno 100 miliona evra za energetsku krizu.

Partija VMRO-DPMNE smatra da je za aktuelni energetski kolaps u zemlji kriva vlada Zorana Zaeva.

Kako bi ilustrovala obim tih sredstava, ova stranka kao primer navodi da on odgovara iznosu od 5,3 godišnja budžeta Ministarstva životne sredine, odnosno 17 godišnjih budžeta Ministarstva kulture, ili iznosu 20 godišnjih budžeta Centra za upravljanje kriznim situacijama, te iznosu od 60 odsto budžeta Ministarstva zdravlja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...