Cilj je obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom

EPS predložio uvođenje mehanizma strateške rezerve

SrbijaU fokusuVesti

18.10.2021 15:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPS predložio uvođenje mehanizma strateške rezerve EPS predložio uvođenje mehanizma strateške rezerve
Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) uputio je inicijativu Ministarstvu rudarstva i energetike za uvođenje mehanizma strateške rezerve kao prelaznog rešenja za obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja... EPS predložio uvođenje mehanizma strateške rezerve

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) uputio je inicijativu Ministarstvu rudarstva i energetike za uvođenje mehanizma strateške rezerve kao prelaznog rešenja za obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja kupaca u Srbiji, saopšteno je iz EPS-a.

Strateška rezerva znači da konzerviranje svih elektrana koje treba da izađu iz redovnog rada i za slučaj energetske krize, treba da krene u obrnutom smeru tako da se dekonzerviraju i pokreću po potrebi, objasnio je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

On je dodao je da je cilj inicijative da se obezbedi stabilno snabdevanje uz nepromenjene cene za građane Srbije.

Kapaciteti koji budu konzervirani posle analize stručnih službi mogu se aktivirati u uslovima kriza sličnih današnjoj, kada dođe do poremećaja na tržištu, odnosno kada cena i količina električne energije opravdavaju rad termokapaciteta koji su u strateškoj rezervi, istakao je on.

Ovo je prelazno rešenje urađeno po modelu iz Evropske unije (EU), pojasnio je izvršni direktor za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević.

Prema Vlaisavljevićevim rečima, neke zemlje, kao što je Nemačka, uvele su strateške rezerve i u ovoj situaciji ih aktiviraju, dok je Rumunija u potpunosti zavisna od vetra. Postojeći zakon napravljen je trgovački, a ukoliko ministarstvo prihvati ovu inicijativu mogli bismo da sačuvamo postojeće i gradimo nove kapacitete.

Ovu inicijativu je pozdravio i član Nadzornog odbora ispred Vlade Srbije Petar Stanojević, koji je istakao da je on i za strateške rezerve i za konzervaciju kapaciteta. Svoj stav on temelji na činjenici da ovo jeste prva velika energetska kriza, ali veruje da nije poslednja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...