Turska lira potonula rekordno nisko

Erdogan prkosi inflaciji

BankeNovacSvetVesti

17.12.2021 15:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Erdogan prkosi inflaciji Erdogan prkosi inflaciji
Valutna kriza u Turskoj ubrzala se u petak nakon što je lira pala za osam procenata na novi rekordno nizak nivo pod pritiskom zabrinutosti... Erdogan prkosi inflaciji

Valutna kriza u Turskoj ubrzala se u petak nakon što je lira pala za osam procenata na novi rekordno nizak nivo pod pritiskom zabrinutosti zbog inflatorne spirale izazvane planom predsednika Tajipa Erdogana da smanji kamatne stope u uslovima rastućih cena.

Lira je dostigla 17,0705 za dolar, što je izazvalo direktnu intervenciju centralne banke na tržištu da podrži oštećenu tursku valutu i njen peti pokušaj ovog meseca da reši ono što je nazvano „nezdravim cenama“, prenosi Reuters. Kupovinom dolara banka je smanjila gubitke lire za 16,5 odsto.

Na trenutnom nivou lira je oslabila za 55 odsto ove godine, od čega 37 odsto u poslednjih 30 dana, što je duboko uznemirilo tamošnju tržišnu ekonomiju. Erdoganova upornost u monetarnom popuštanju od septembra, uključujući još jedno smanjenje kamatnih stopa u četvrtak, dovela je do porasta inflacije za više od 21 odsto, sa izgledima da premaši 30 procenata tokom iduće godine.

Erdogan je za narednu godinu najavio povećanje minimalnih plata za 50 odsto na oko 275 dolara mesečno. Analitičari očekuju da bi ta mera mogla da povuče ukupnu inflaciju potrošačkih cena od 3,5 do 10 odsto. Povećanje plata obuhvatilo bi oko šest miliona radnika, ali bi nova minimalna plata i dalje bila niža od ekvivalentnih 380 dolara, godinu dana ranije.

Izvor: Investopedia

„Odlučni smo da što pre stavimo tačku na neizvesnost koja je nastala usled nedavnih fluktuacija deviznog kursa i prekomernog povećanja cena. Odredićemo budućnost ove nacije zajedno sa muškarcima i ženama, mladima i starima, radnicima i poslodavcima“, rekao je Erdogan, prenosi Aljazeera.

Predsednik Turske odbio je i molbe koje su došle iz njegove vlade da preokrene politiku, a trgovci predviđaju da će do toga uskoro morati da dođe. Desetogodišnji prinos na obveznice se popeo na 22,5 sa oko 12 odsto na početku godine. Banka JPMorgan predvidela je ogroman rast kamatnih stopa u Turskoj do 12 odsto. Lira je ove godine oslabila za 51 odsto u odnosu na evro.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...