Turska lira od početka godine izgubila 40 odsto vrednosti

Erdogan smenio ministra finansija

BankeNovacVesti

2.12.2021 10:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Erdogan smenio ministra finansija Erdogan smenio ministra finansija
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) iznenada je doneo odluku da smeni ministra finansija. Razlog su neslaganja između predsednika i ministra u... Erdogan smenio ministra finansija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) iznenada je doneo odluku da smeni ministra finansija. Razlog su neslaganja između predsednika i ministra u vezi sa agresivnim smanjenjem kamatne stope, koje je uticalo na nižu vrednost turske valute i podstaklo rast infalcije.

Nakon nešto više od 12 meseci službe Lutfi Elvan će ustupiti ministarsku fotelju Nuredinu Nebatiju (Nureddin Nebati) u skladu sa dekretom koji je objavljen u Službenom glasniku Turske, u kome se navodi da je Elvan zatražio da se „povuče sa posla“ i da je njegov zahtev prihvaćen.

Njegova ostavka dolazi nakon što je turska lira pala do najnižih nivoa svih vremena, usled niza smanjenja troškova zaduživanja uprkos rastućoj inflaciji. Turska valuta je od početka godine izgubila oko 40 odsto vrednosti.

Ona je u utorak pala za 2,1 odsto, a njome se trgovalo po ceni od 13,38 lira za dolar.

Erdogan odlučno tvrdi da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju, za razliku od konvencionalnog ekonomskog mišljenja, i jasno je stavio do znanja da će zemlja nastaviti dalje sa smanjenjem referentne kamatne stope, piše Tanjug.

Predsednik je od 2019. godine razrešio dužnosti tri guvernera centralne banke zbog razlike u stavovima po pitanju kamatne stope.

Bivši ministar Elvan je, inače, na toj dužnosti zamenio Erdoganovog zeta, Berata Albajraka, koji je podneo ostavku prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...