EU ĆE DONIRATI VAKCINE SIROMAŠNIM ZEMLJAMA? Pomoć u doba korone u vidu 65 miliona doza

EULifestyleVestiZdravlje

14.12.2020 14:02 Autor: Julijana Vincan 0

EU ĆE DONIRATI VAKCINE SIROMAŠNIM ZEMLJAMA? Pomoć u doba korone u vidu 65 miliona doza EU ĆE DONIRATI VAKCINE SIROMAŠNIM ZEMLJAMA? Pomoć u doba korone u vidu 65 miliona doza
Evropska unija bi siromašnim državama mogla da donira oko pet odsto vakcina koje je naručila za svoje potrebe, odnosno, oko 65 miliona doza, saznaje... EU ĆE DONIRATI VAKCINE SIROMAŠNIM ZEMLJAMA? Pomoć u doba korone u vidu 65 miliona doza

Evropska unija bi siromašnim državama mogla da donira oko pet odsto vakcina koje je naručila za svoje potrebe, odnosno, oko 65 miliona doza, saznaje Reuters iz jednog internog dokumenta.

Kako je istaknuto, ukoliko bi se ostvario ovaj plan, koji je predložila Vlada Francuske, postoji rizik da bi se ugrozila distributivna šema koju je za siromašne države predvidela Svetska zdravstvena organizacija.

Ipak, ovaj predlog francuske Vlade mogao bi da bude realizovan samo ukoliko EU bude imala viškove vakcina, koje je do sada naručila od kompanija Pfizer/Biontech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZenexa/Oxford, Sanofi/GSK i CureVac.

Laboratorijsko ispitivanje
Foto: Tanjug/AP

U dokumentu koji je pripremio kabinet palate Matinjon, piše da bi „donacija vakcina siromašnim zemljama iz fundusa EU bila, kratkoročno, najefikasniji način da se ostvari ambiciozan plan o vakcini kao javnom dobru“.

EU je naručila ukupno 1,3 milijarde doza vakcina protiv Covida-19, a u slučaju da francuski predlog bude prihvaćen i ukoliko se ispostavi da je ostvariv, siromašnim zemljama bi bilo donirano oko 65 miliona doza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...