EU I VELIKA BRITANIJA POTPISALE TRGOVINSKI SPORAZUM Privremena primena dogovora do 28. februara

EUSvetVesti

30.12.2020 10:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU I VELIKA BRITANIJA POTPISALE TRGOVINSKI SPORAZUM Privremena primena dogovora do 28. februara EU I VELIKA BRITANIJA POTPISALE TRGOVINSKI SPORAZUM Privremena primena dogovora do 28. februara
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) potpisali su u ime EU... EU I VELIKA BRITANIJA POTPISALE TRGOVINSKI SPORAZUM Privremena primena dogovora do 28. februara

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) potpisali su u ime EU Sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom nakon Brexita, koji će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine.

„U pitanju je pošten i uravnotežen sporazum koji u potpunosti štiti temeljne interese Evropske unije i stvara stabilnost i predvidljivost za građane i kompanije“, naveo je Mišel, prenosi Tanjug.

Tom prilikom EU potpisala je i Sporazum o bezbednosnim procedurama u razmeni i zaštiti poverljivih informacija sa Velikom Britanijom, kao i Sporazum o Atomskoj energetskoj zajednici.

Nakon potpisa u Briselu, sva tri dokumenta, u dve kopije, idu u London, gde će ih potpisati britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson). Po jedna kopija potpisanih sporazuma držaće se u Londonu i Briselu.

Do formalnog potpisivanja sporazuma koji uređuju buduće odnose EU i Velike Britanije, nakon tranzicionog perioda koji se završava 31. decembra 2020. godine, dolazi nakon što su zemlje članice EU u utorak pisanom procedurom odobrile dokument koji je usaglašen 24. decembra.

Evropska komisija je zbog kratkih rokova i nemogućnosti Evropskog parlamenta da do isteka tranzicionog perioda da svoj glas o Sporazumu sa Velikom Britnijom predložila njegovu privremnu primenu do 28. februara 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...