Brisel pokrenuo široku antimonopolsku istragu

EU izuzela 10 velikih banaka iz trgovine obveznicama

BankeEUNovacVesti

16.6.2021 17:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU izuzela 10 velikih banaka iz trgovine obveznicama EU izuzela 10 velikih banaka iz trgovine obveznicama
Evropska unija privremeno je isključila 10 velikih svetskih banaka iz učešća u prodaji obveznica u okviru 800 milijardi evra vrednog programa otkupa evropskog pandemijskog... EU izuzela 10 velikih banaka iz trgovine obveznicama

Evropska unija privremeno je isključila 10 velikih svetskih banaka iz učešća u prodaji obveznica u okviru 800 milijardi evra vrednog programa otkupa evropskog pandemijskog duga, zbog sprovođenja istrage o eventualnom ranijem kršenju antimonopolskih pravila.

Među bankama kojima nije dozvoljeno da trguju desetogodišnjim obveznicama iz evropskog fonda za oporavak su JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. i Barclays Plc. Ostale banke na koje se odnosi privremena zabrana trgovanja su Deutsche Bank AG, Nomura Holdings Inc., UniCredit SpA, NatWest Group Plc, Natixis SA and Credit Agricole SA, prenosi Business Standard.

„Ove banke moraju dokazati da su preduzele sve neophodne korektivne radnje koje je zahtevala Evropska komisija prilikom odlučivanja o ovim slučajevima. Sada očekujemo dostavljanje potrebnih informacija, a onda naravno moramo da ih analiziramo i procenimo. Ne mogu da predvidim koliko će to trajati“, izjavio je evropski komesar za budžet, Johanes Han (Johannes Hahn).

Foto: Tanjug/AP

EU je u utorak počela sa izdavanjem obveznica u vrednosti 20 milijardi evra, što je najveći iznos koji je EU prikupila u jednoj transakciji, a tokom godine trebalo bi ukupno da emituje obveznice u vrednosti 100 milijardi evra.

Zaustavljanje banaka u prodaji obveznica u principu je retko, a reč je o prvom slučaju od kada je EU prošle godine započela prodaju duga u značajnom obimu u okviru svog socijalnog programa. Banka Morgan Stanley privremeno je izgubila status primarnog dilera francuskih državnih obveznica u avgustu kao rezultat istrage transakcija iz 2015. godine.

Regulatori EU kaznili su u aprilu ove godine Bank of America sa oko 28,5 miliona evra zbog neprikladnog dogovora o trgovini američkim državnim i agencijskim obveznicama. Nomura i UniCredit novčano su kažnjene u maju zbog dogovora o trgovini obveznicama evra tokom krize.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...