EU NAJZNAČAJNIJI TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE Čak 63 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene

EUIzdvajamoSrbijaVesti

11.9.2020 11:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU NAJZNAČAJNIJI TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE Čak 63 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene EU NAJZNAČAJNIJI TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE Čak 63 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene
Evropska unija ubedljivo je najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije u 2019. godini, pokazuju podaci koje je objavila Delegacija EU u Srbiji. Prema ovim... EU NAJZNAČAJNIJI TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE Čak 63 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene

Evropska unija ubedljivo je najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije u 2019. godini, pokazuju podaci koje je objavila Delegacija EU u Srbiji.

Prema ovim podacima, 63 odsto ukupne trgovine Srbije u 2019. obavljeno je sa Evropskom unijom.

Ukupna trgovina između EU i Srbije iznosila je 24,9 milijardi evra, što je za 250 odsto više u odnosu na 2009, kada je počeo da se primenjuje Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Prošle godine EU je izvezla u Srbiju robe i usluge u vrednosti od 13,6 milijardi evra, dok je izvoz Srbije u EU imao vrednost od 11,3 milijarde evra.

Rusija i Kina rangiraju se na drugom i trećem mestu, ali na znatno nižim trgovinskim nivoima (odnosno 2,7 milijardi i 2,4 milijarde) – deset puta niže od trgovine između Srbije i EU, ako se izuzme trgovina sa zemljama CEFTA sporazuma, koje se nalaze na drugom mestu po obimu trgovine sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...