U planu formiranje nove institucije protiv pranja novca i finansiranja terorizma

EU namerava da zabrani gotovinska plaćanja iznad 10.000 evra

BankeEUNovacVesti

10.5.2021 09:47 Autor: Julijana Vincan 1

EU namerava da zabrani gotovinska plaćanja iznad 10.000 evra EU namerava da zabrani gotovinska plaćanja iznad 10.000 evra
U borbi protiv pranja novca Evropska komisija razmišlja o zabrani plaćanja gotovinom za iznose iznad 10.000 evra, najavila je komesarka za finansije Mejrid Makginis... EU namerava da zabrani gotovinska plaćanja iznad 10.000 evra

U borbi protiv pranja novca Evropska komisija razmišlja o zabrani plaćanja gotovinom za iznose iznad 10.000 evra, najavila je komesarka za finansije Mejrid Makginis (Mairead McGuinness) u izjavi za nemački list Süddeutsche Zeitung.

„Razgovaramo o gornjoj granici od 10.000 evra. Toliko novca nositi u džepovima je veoma teško, i većina ljudi to ne čini“, istakla je Makginis. Ta zabrana postaće deo paketa predloga zakona za borbu protiv pranja novca, koji Komisija namerava da predstavi u julu.

Komesarka kaže da želi da uz podršku članica uspostavi i instituciju EU za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma, koja bi imala mnoge nadležnosti i direktno nadzirala politiku protiv pranja novca velikih banaka.

Pregovori Srbije sa Evropskom unijom

Sloboda kretanja kapitala jedna je od četiri slobode na kojima je zasnovano funkcionisanje unutrašnjeg tržišta EU. Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma jedna je od tema Pregovaračkog poglavlja 4 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, uz usklađivanje propisa u oblasti kretanja kapitala i tekućih plaćanja. Koordinator pregovaračke grupe je Ministarstvo finansija.

„Najbitniji akt Evropske unije u ovoj oblasti jeste tzv. Četvrta direktiva, odnosno Direktiva (EU) 2015/849 Evropskog parlamenta i Saveta od 20. maja 2015. godine o sprečavanju korišćenja finansijskog sistema u svrhe pranja novca ili finansiranja terorizma, o izmenama Uredbe (EU) broj 648/2012 Evropskog parlamenta i Saveta, i prestanku važenja Direktive 2005/60/EZ Evropskog parlamenta i Saveta i Direktive Komisije 2006/70/EZ. U aprilu 2018. godine Evropska unija je donela i tzv. Petu direktivu kojom se menja i dopunjuje Četvrta direktiva“, navodi se na sajtu Ministarstva finansija.

Kako je istaknuto, relevantne pravne tekovine su još i Uredba (EU) 2015/847 Evropskog parlamenta i Saveta od 20. maja 2015. godine o informacijama o nalogodavcu koje se prilažu uz transfer sredstava i stavljanju van snage Uredbe (EZ) broj 1781/2006.

Jedan od ciljeva Evropske unije jeste i stvaranje tzv. prostora pravde, slobode i bezbednosti.

„Iako se obrađuje u okviru pregovaračkog Poglavlja 4 o slobodnom kretanju kapitala, sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, odnosno krivični aspekt tih pitanja, predmet je i Pregovaračkog poglavlja 24 – Pravda, sloboda i bezbednost, i to u okviru potpoglavlja o borbi protiv organizovanog kriminala (pranje novca) odnosno borbi protiv terorizma (finansiranje terorizma). Koordinator pregovaračke grupe je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a Uprava redovno učestvuje u odgovarajućim aktivnostima“, piše na internet stranici Ministarstva finansija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...