Sud u Briselu doneo kompromisnu odluku u sporu zbog isporuke vakcina

EU nije dobila spor protiv Astra Zenece

EUVesti

18.6.2021 18:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU nije dobila spor protiv Astra Zenece EU nije dobila spor protiv Astra Zenece
Farmaceutska kuća Astra Zeneca saopštila je u petak da je Evropska unija izgubila pravni spor koji je pokrenula protiv ove britansko-švedske kompanije zbog kašnjenja... EU nije dobila spor protiv Astra Zenece

Farmaceutska kuća Astra Zeneca saopštila je u petak da je Evropska unija izgubila pravni spor koji je pokrenula protiv ove britansko-švedske kompanije zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv korona virusa.

U saopštenju farmaceutske kompanije navedeno je da je Evropska komisija zahtevala od nje da isporuči 120 miliona doza vakcina do kraja juna 2021. godine, ali je sud u Briselu naložio isporuku 80,2 miliona doza do 27. septembra tekuće godine, preneli su mediji, pozivajući se na Reuters.

Međutim, predsednica EK Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) izjavila je da je presuda zapravo u korist EU, jer potvrđuje da Astra Zeneca, protiv koje je Brisel podigao još jednu tužbu, nije ispunila svoje obaveze.

Foto: Tanjug/AP

Astra Zeneca se ugovorom obavezala da će učiniti sve da isporuči 300 miliona doza državama EU do kraja juna ove godine, ali su problemi u proizvodnji uticali da kompanija svoju planiranu isporuku smanji na 100 miliona doza vakcina.  

Zbog smanjene isporuke odložena je masovna vakcinacija u EU u prvom kvartalu ove godine, kada se očekivalo da će Astra Zeneca isporučiti najveći deo svojih vakcina. To je dovelo do sudskog spora u kojem je EU zahtevala najmanje 120 miliona doza. EU je tražila 90 miliona doza u drugom kvartalu.

Sudsko veće naložilo je da Astra Zeneca mora da isporuči 15 miliona doza do 26. jula, još 20 miliona do 23. avgusta i još 15 miliona do 27. septembra. Ukoliko kompanija ne ispuni ove rokove suočiće se sa kaznom od 10 evra po “neispunjenoj dozi“, dok je EK zahtevala da novčana kazna bude po 10 evra po danu kašnjenja za svaku dozu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...