evropska komisija predložila zabranu

EU od 2049. godine više neće potpisivati dugoročne ugovore za gas sa Rusijom

EkologijaSvetU fokusuVesti

28.12.2021 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU od 2049. godine više neće potpisivati dugoročne ugovore za gas sa Rusijom EU od 2049. godine više neće potpisivati dugoročne ugovore za gas sa Rusijom
Stalni predstavnik Rusije u Evropskoj Uniji Vladimir Čižov, ocenio je pozitivno predlog Evropske komisije prema kojem će zabrana sklapanja dugoročnih ugovora za kupovinu ruskog... EU od 2049. godine više neće potpisivati dugoročne ugovore za gas sa Rusijom

Stalni predstavnik Rusije u Evropskoj Uniji Vladimir Čižov, ocenio je pozitivno predlog Evropske komisije prema kojem će zabrana sklapanja dugoročnih ugovora za kupovinu ruskog gasa bila uvedena u 27-člani blok tek 2049. godine.

„Smatram vrlo pozitivnim najnovije izjave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) o tome da Komisija predlaže da zabrana dugoročnih ugovora za snabdevanje gasom počne da se primenjuje od 2049. godine. Time se potvrđuje da se dugoročni ugovori mogu zaključivati do te godine“, rekao je Čižov u utorak u intervjuu za Tass, a preneo je Tanjug.

On je takođe ocenio da se slobodno spot tržište gasa u EU, koje uspostavlja Komisija, pokazalo kao hiperzavisno od loših vremenskih prilika.

„Energetsko tržište stvoreno u EU pokazalo se hiperzavisnim od vremena, pri čemu na njega negativno utiču i velika hladnoća ili vrućina, stepen oblačnosti, brzina vetra“, naveo je on, komentarišući koliko je realno da proizvodnju struje iz gasa kompenzuje solarna i energija vetra u uslovima nepovoljnih vremenskih prilika kada je potražnja za energijom najveća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...