EU ODBACUJE AMERIČKE SANKCIJE ZA SEVERNI TOK 2 To je kršenje međunarodnog prava

EUSvetVesti

13.8.2020 11:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU ODBACUJE AMERIČKE SANKCIJE ZA SEVERNI TOK 2 To je kršenje međunarodnog prava EU ODBACUJE AMERIČKE SANKCIJE ZA SEVERNI TOK 2 To je kršenje međunarodnog prava
Američke sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ krše međunarodno pravo, izjavila je predstavnica evropskog komesara za energetiku Kadri Simson. „Eksteritorijalna primena sankcija krši međunarodno... EU ODBACUJE AMERIČKE SANKCIJE ZA SEVERNI TOK 2 To je kršenje međunarodnog prava

Američke sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ krše međunarodno pravo, izjavila je predstavnica evropskog komesara za energetiku Kadri Simson. „Eksteritorijalna primena sankcija krši međunarodno pravo“, ocenila je Simson.

Prema njenim rečima, EU ne priznaje ograničavajuće mere trećih strana protiv evropskih kompanija, ukoliko kompanije poštuju zakone Evropske unije. Simson je dodala da Evropa sama određuje svoju energetsku politiku, prenosi Sputnik.

„Sve delatnosti, koje su u skladu sa zakonima EU i međunarodnim pravom i koje realizuju evropska preduzeća – su zakonite. Stoga je uvođenje sankcija protiv takvih delatnosti sumnjivo“, rekla je Simson za nemački list „Handelsblat“.

Ranije ove nedelje nemačka kompanija „Uniper“, jedan od evropskih partnera „ST2“, saopštila je da smatra da postoji mogućnost da bi projekat izgradnje gasovoda, zbog očekivanih novih američkih sankcija, mogao da bude odložen ili da se uopšte ne završi.

Projekat „ST2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershell. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i Poljska, Letonija i Litvanija, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU, kako navodi Sputnik.

Američki Stejt department uključio je „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike Pompeo), projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

  • GAGA

    22.2.2022 #1 Author

    Evropa bi da uvede sankcije Rusiji, ali samo u sferi gde njo to odgovara. Zanimljivo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...