EU ODOBRILA 70 MILIONA EVRA ZA VAKCINE Paket pomoći za Zapadni Balkan

EUVesti

28.12.2020 17:00 Autor: Julijana Vincan 2

EU ODOBRILA 70 MILIONA EVRA ZA VAKCINE Paket pomoći za Zapadni Balkan EU ODOBRILA 70 MILIONA EVRA ZA VAKCINE Paket pomoći za Zapadni Balkan
Evropska komisija usvojila je paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kao podršku za pristup partnera sa Zapadnog... EU ODOBRILA 70 MILIONA EVRA ZA VAKCINE Paket pomoći za Zapadni Balkan

Evropska komisija usvojila je paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kao podršku za pristup partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv korona virusa, koje su nabavile države članice Evropske unije.

„Paket će biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju“, najavila je Evropska komisija.

Dodaje se da će to omogućiti zemljama Zapadnog Balkana da kupe određeni broj vakcina iz Ugovora o kupovini EU sa šest proizvođača, s tim što će pojedine države članice EU i podeliti deo svojih unapred dobijenih doza.

Zgrada Evropske komisije
Foto: Pixabay.com

Komesar proširenje Oliver Varhelji ocenjuje da je tokom čitave pandemije EU pokazala da Zapadni Balkan tretira kao privilegovanog partnera.

”U tom duhu nastavljamo da delujemo i u slučaju vakcina, preduzimajući korake koji omogućavaju brz početak kampanja vakcinacije kritičnom osoblju i najranjivijim grupama u regionu. Brza vakcinacija biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju društveno-ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana”, poručio je Varheji.

Oliver Varhelji
Foto: Tanjug

U Briselu objašnjavaju da će kroz međunarodnu inicijativu Kovax, za koju su se zemlje Zapadnog Balkana prijavile, isporuka vakcina početi kasnije od kampanja vakcinacije u EU, ali da će EU „popuniti taj jaz“ tako što će regionu omogućiti pristup određenom broju doza iz svojih kupoprodajnih ugovora.

„I Evropska Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti pomažu regionu u dovršenju strategija vakcinacije u skladu sa preporukama Komisije. Takođe, EU finansira projekat sa Svetskom zdravstvenom organizacijom za pomoć u upravljanju logistikom i isporukom vakcina“, navode u Briselu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...