BRISEL POKRENUO PRAVNI POSTUPAK PROTIV VELIKE BRITANIJE

EU optužila London za kršenje sporazuma o Brexitu

EUSvetVesti

15.3.2021 18:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU optužila London za kršenje sporazuma o Brexitu EU optužila London za kršenje sporazuma o Brexitu
Evropska unija pokrenula je u ponedeljak pravni postupak zbog plana Velike Britanije da produži grejs period Brexita, što predstavlja kršenje severnoirskog protokola koji su... EU optužila London za kršenje sporazuma o Brexitu

Evropska unija pokrenula je u ponedeljak pravni postupak zbog plana Velike Britanije da produži grejs period Brexita, što predstavlja kršenje severnoirskog protokola koji su potpisali London i Brisel. Evropska komisija najavila je ranije da će preduzeti mere protiv Londona zbog jednostranog kršnja sporazuma o Brexitu.

EU je obavestila pismom vladu u Londonu da pokreće “postupak za povredu prava“ što bi eventualno moglo dovesti do izricanja novčanih kazni od strane najvišeg suda EU, iako bi postupak mogao potrajati godinu dana, a u međuvremenu bi problem mogao biti rešen izvan suda, prenosi RTE.

Maroš Šefčovič, potpredsednik EK i najviši evropski zvaničnik za odnose sa Velikom Britanijom poslao je posebno pismo britanskom kolegi Dejvidu Frostu, pozivajući London da se uzdrži od pomenute unilateralne odluke i zatražio je razgovor o tom pitanju.

Foto: Tanjug/AP

Britanska vlada jednostrano je ranije ovog meseca produžila do 1. oktobra grejs period za neke provere uvoza hrane u Severnu Irsku, iako je sporazumom o Brexiti precizirano da taj period traje do 1. marta. Šefčović je optužio Veliku Britaniju za kršenje međunarodnog prava i podrivanje poverenja jednostranom odlukom.

“Protokol o Irskoj i Severnoj Irskoj jedini je način da se zaštiti Sporazum (iz Belfasta) i da se očuvaju mir i stabilnost, i da se istovremeno izbegne tvrda granica na Irskom ostrvu, zadržavajući integritet jedinstvenog tržišta EU. Velika Britanija i EU složile su se sa Protokolom zajedno. Takođe smo dužni da ga zajedno primenimo“, izjavio je Ševčović.

Foto: Pixabay.com

U obrazloženju pokretanja pravnog postupka on je rekao da jednostrane odluke Velike Britanije i kršenje međunarodnog prava obezvređuju samu njegovu svrhu, izrazivši nadu da će se sporna pitanja rešiti u “duhu saradnje“ u Zajedničkom odboru i bez pribegavanja daljim pravnim sredstvima.

Za to vreme Vlada Velike Britanije tvrdi da nije prekršila sporazum o Severnoj Irskoj, kao i da je kašnjenje primene Protokola, odnosno “revidiranog rasporeda“ prouzrokovano pandemijom. Kako tvrdi Londom, prethodni raspored bio je zasnovan pod uticajem prvog talasa širenja zaraze Covid-19, prenosi Guardian.

Vlada takođe navodi da je primorana da odloži uvođenje uvoznih provera za nekoliko meseci, jer mreža od 30 graničnih prelaza za kontrolu dolazne robe nije spremna. Izvoz iz Velike Britanije podleže kontroli od 1. januara, ali je London odlučio da primeni fazni pristup kako bi prevoznicima i preduzećima pružio više vremena za prilagođavanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...