Pomoć državama regiona da pređu sa uglja na ugljen-neutralnu ekonomiju

EU otvorila u Briselu posebnu kancelariju za Zapadni Balkan

EkologijaU fokusuVesti

1.4.2021 11:25 Autor: Gordana Bulatović 1

EU otvorila u Briselu posebnu kancelariju za Zapadni Balkan EU otvorila u Briselu posebnu kancelariju za Zapadni Balkan
Evropska komisija otvorila je u Briselu Sekretarijat nove inicijative za pomoć  državama regiona na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini da pređu sa uglja na... EU otvorila u Briselu posebnu kancelariju za Zapadni Balkan

Evropska komisija otvorila je u Briselu Sekretarijat nove inicijative za pomoć  državama regiona na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini da pređu sa uglja na ugljen-neutralnu ekonomiju, potvrđeno je za portal Biznis.rs u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srbije.

„Novoosnovani Sekretarijat će pružiti podršku regionima uglja u Bosni i Hercegovini, na Kosovu*, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini. Ključni korisnici biće 17 regiona sa značajnim rudarskim aktivnostima i proizvodnjom energije na bazi uglja. Sekretarijat inicijative pružiće direktnu podršku za njenu primenu i obezbediće saradnju kroz raznolikost institucija i aktera koje će inicijativa angažovati“, objašnjavaju u nadležnom Ministarstrvu.

Evropska komisija sarađuje, podsećaju u Ministarstvu energetike, u ovoj novoj inicijativi sa međunarodnim partnerima, uključujući  tu i Svetsku banku, Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Sekretarijat Energetske zajednice, poljski Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama i Koledž Evrope u Natolinu.

„Prvi cilj nove inicijative je stvaranje otvorene platforme koja omogućava dijalog sa više zainteresovanih strana širom regiona i pruža prostor za razmenu iskustava, znanja i najboljih praksi o pitanjima u vezi sa tranzicijom među regionima uglja na zapadnom Balkanu i u Ukrajini. Dalji ciljevi tiču se izgradnje veza između regiona uglja EU i njihovih kolega na zapadnom Balkanu i Ukrajine, podsticanje razmene znanja, iskustva i najboljih praksi o pitanjima u vezi sa tranzicijom, kao i uspostavljanje akademije za ugalj kako bi se obezbedila izgradnja kapaciteta relevantnih zainteresovanih strana za pitanja u vezi sa tranzicijom. Odabranim pilot regionima će biti omogućen pristup tehničkoj pomoći u vidu stručne podrške u cilju izrade mapa puta za tranziciju za relevantne javne vlasti“, objašnjavaju za Biznis.rs u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Konačno, ističu u Ministarstvu, partneri inicijative će pomoći regionima uglja na zapadnom Balkanu i u Ukrajini da pristupe finansiranju tranzicionih projekata ili programa na osnovu različitih dostupnih izvora, uključujući Evropsku komisiju, Svetsku banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj. Sekretarijat inicijative za regione uglja u tranziciji na zapadnom Balkanu i u Ukrajini ima sedište u Briselu, a njime upravlja konzorcijum Climate Strategies, ICLEI Ecorys, Europe, and the Wuppertal Institute for Climate, Environment, Energy sa stručnim znanjem o situaciji u svim zemljama učesnicama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...