Od Evropske komisije se očekuje bolje definisanje sukoba interesa

EU razmatra uvođenje novih pravila nakon angažovanja kompanije BlackRock

BankeEUNovacVesti

23.4.2021 17:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU razmatra uvođenje novih pravila nakon angažovanja kompanije BlackRock EU razmatra uvođenje novih pravila nakon angažovanja kompanije BlackRock
EU je počela sa razmatranjem novih pravila o sprečavanju sukobu interesa nakon kritike zbog angažovanja kompanije BlackRock, na izradi novih ekoloških standarda za banke,... EU razmatra uvođenje novih pravila nakon angažovanja kompanije BlackRock

EU je počela sa razmatranjem novih pravila o sprečavanju sukobu interesa nakon kritike zbog angažovanja kompanije BlackRock, na izradi novih ekoloških standarda za banke, prenosi The Guardian.

Evropski ombudsman otkrio je da Evropska komisija nije pravilno uzela u obzir sukob interesa prilikom dodele ugovora kompaniji BlackRock, najvećem svetskom investitoru. Član institucije Evropskog ombudsmana Ejmili O Rejli (Emili O’Reilli) ističe da „Komisija treba da ojača svoja pravila kada su sukobi interesa u pitanju“. Komisija, pak, navodi da su i sada moguća objašnjenja kada je sukob profesionalnog interesa u pitanju.

Kompanija BlackRock poslednjih godina preduzela je sve korake da poveća svoje ulaganje. U prilog tome zašto je došlo do protivljenja da kompanija BlackRock i zaista dobije posao koji je osvojila na tenderu, govori činjenica da je direktor ove kompanije, vodeći akcionar u bankama za koje ta firma treba da pripremi predloge ekoloških, socijalnih i upravnih propisa.

Član Evropskog parlamenta Razmus Andersen (Rasmus Andresen), iz partije Zeleni/Evropska slobodna alijansa, izjavio je za The Guardian da „podržava odgovor Komisije i dodaje da sve zavisi od detalja i primene ove revizije“.

„Jedino važno pitanje je da li će revizija pravila, na kraju, sprečiti BlackRock da dobije vodeću savetodavnu ulogu koju je osvojila na tenderu”, kaže Andresen i dodaje da Komisija treba da iznese konkretan predlog i reviziju formuliše u bliskoj saradnji sa Evropskim parlamentom kao budžetskim kontrolorom.

Kompanija BlackRock odbila je da komentariše sve navode, nakon što je izjavila da je njihova ponuda prihvaćena i utvrdila da oni nude najbolji kvalitet po najnižoj ceni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...