Diže li se rampa u odnosima Amerike i Evrope

EU traži ukidanje svih carina sa SAD na šest meseci

EUVesti

12.4.2021 07:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU traži ukidanje svih carina sa SAD na šest meseci EU traži ukidanje svih carina sa SAD na šest meseci
Evropska unija predložila je SAD da međusobno suspenduju carine na milijarde dolara spoljnotrgovinske razmene, na šest meseci, rekao je u intervjuu nemačkom Der Spiegelu,... EU traži ukidanje svih carina sa SAD na šest meseci

Evropska unija predložila je SAD da međusobno suspenduju carine na milijarde dolara spoljnotrgovinske razmene, na šest meseci, rekao je u intervjuu nemačkom Der Spiegelu, evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis.

„Predložili smo suspendovanje svih međusobnih carina na šest meseci, kako bi u tom periodu pokušali da nađemo pregovačko rešenje. To bi stvorilo prostor za industriju i radnike sa obe strane Atlantika da malo prodišu“, rekao je Dombrovskis nemačkom časopisu.

U martu su dve strane dogovorile četvoromesečnu suspenziju koja pokriva sve američke carine na uvoz u ovo zemlju, u vrednosti od 7,5 milijardi dolara i sve carine EU vredne četiri milijarde američkih dolara. To je bio rezultat dugotrajnih pregovora u okviru Svetske trgovinske organizacije, a u vezi sa sporom oko subvencija proizvođačima aviona Airbus i Boeing.

Ipak, kako naglašava evropski komesar za trgovinu, EU će pomno pratiti zakone koje donosi predsednik Bajden, a posebno onaj poznat kao „Kupi američko“, koji predviđa da se tenderi državnih institucija dodeljuju isključivo američkim firmama.

„Naš cilj je da tržišta nabavki koja postoje što pre je moguće budu otvorena u celom svetu“, zaključuje Dombrovskis.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...