BLAGI PAD NEMAČKE INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U AVGUSTU Korona kriza snažno uticala i na najveću evropsku ekonomiju

EUVesti

7.10.2020 14:58 Autor: Julijana Vincan 1

BLAGI PAD NEMAČKE INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U AVGUSTU Korona kriza snažno uticala i na najveću evropsku ekonomiju BLAGI PAD NEMAČKE INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U AVGUSTU Korona kriza snažno uticala i na najveću evropsku ekonomiju
Nemačka industrijska proizvodnja blago je pala u avgustu, nakon tri meseca rasta, signalizirajući slabljenje oporavka najveće evropske ekonomije od šoka koji je prouzrokovala epidemija korona... BLAGI PAD NEMAČKE INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U AVGUSTU Korona kriza snažno uticala i na najveću evropsku ekonomiju

Nemačka industrijska proizvodnja blago je pala u avgustu, nakon tri meseca rasta, signalizirajući slabljenje oporavka najveće evropske ekonomije od šoka koji je prouzrokovala epidemija korona virusa. 

Industrijska proizvodnja pala je u avgustu 0,2 odsto u odnosu na jul, kada je prema revidiranim podacima porasla 1,4 procenta, pokazali su podaci koje je u sredu objavio Savezni zavod za statistiku Destatis.

Oprema za industrijsku proizvodnju
Foto: Pixabay.com

Fabrike su proizvele manje kapitalnih dobara i robe široke potrošnje, a posebno je snažno pala proizvodnja u automobilskom sektoru. 

S druge strane, bio je snažan skok proizvodnje intermedijarnih dobara, za 3,3 odsto, a porasla je i proizvodnja energije, za 6,7 procenata. 

Radnici rade u fabrici
Foto: Tanjug

Proizvodnja je dostigla 90 odsto pretpandemijskog nivoa, ustanovilo je nemačko Ministarstvo ekonomije. 

„Posle ublažavanja strogih mera zatvaranja u aprilu, od maja pratimo vidljiv trend oporavka, iako je u avgustu proizvodnja ponovo blago pala“, ističu u Ministarstvu. 

Pozivajući se na poboljšano raspoloženje poslovnih rukovodioca, veću potražnju za industrijskim dobrima i smanjeni broj radnika sa subvencionisanim platama, očekuju nastavak pozitivnog trenda tokom narednih meseci.

Fabrika
Foto: Tanjug

Izveštaj Destatisa pokazao je snažan rast novih narudžbina u industriji u avgustu. Odnosno, za 4,5 procenata u odnosu na jul, pre svega zahvaljujući skoku potražnje u evrozoni od 14,6 odsto. 

Nemačka ekonomija je u drugom tromesečju pala rekordnih 9,7 procenata, jer su potrošnja u domaćinstvima, ulaganja kompanija i trgovina, pali u jeku pandemije

Radnici u fabrici
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Vlada Nemačke procenjuje da će u celoj godini aktivnosti pasti za kalendarski prilagođenih 6,1 odsto, dok bi u 2021. godini trebalo da se povećaju za 4,4 procenata. To znači da će pretpandemijski nivo dostići tek 2022. godine. 

Berlin je uveo niz do sada nezabeleženih mera podrške i podsticaja. One uključuju neograničenu pomoć za likvidnost kompanijama i opširan program očuvanja radnih mesta, kao i gotovinske naknade za decu i privremeno sniženje stope poreza na dodanu vrednost, kako bi se ojačala domaća potražnja, podseća Reuters, a prenosi Seebiz. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...