EVROPA SREDINOM JUNA OTVARA GRANICE Omogućen protok turista, ograničenja za države van EU

BiznisEUIzdvajamoTurizam

2.6.2020 10:38 Autor: Ljiljana Begović 3

EVROPA SREDINOM JUNA OTVARA GRANICE Omogućen protok turista, ograničenja za države van EU EVROPA SREDINOM JUNA OTVARA GRANICE Omogućen protok turista, ograničenja za države van EU
Nakon što su evropske zemlje počele da ukidaju ograničenja uvedena zbog korona virusa, stanovnici širom kontinenta razmišljaju gde će moći da provedu odmor ovog... EVROPA SREDINOM JUNA OTVARA GRANICE Omogućen protok turista, ograničenja za države van EU

Nakon što su evropske zemlje počele da ukidaju ograničenja uvedena zbog korona virusa, stanovnici širom kontinenta razmišljaju gde će moći da provedu odmor ovog leta, a gotovo svaka zemlja ima svoja pravila i vreme za otvaranje za turiste.

Vlada Češke saopštila je da će od 15. juna državljanima te zemlje biti dozvoljeno da putuju u 29 evropskih zemalja. Vlada navodi i da će državljani 19 zemalja koje se smatraju bezbednim moći da uđu u Češku bez ikakvih restriktivnih mera, dok će državljani preostalih 10 zemalja morati da pokažu negativan test na korona virus. Srbija nije ni na jednom od ovih spiskova, javlja AP, prenosi Tanjug.

Ostrvo Malta otvoriće 1. jula svoje granice za turiste iz 16 evropskih zemalja, Izrael i samo pojedine delove Italije. Malteške vlasti su saopštile da će svoje granice otvoriti za turiste koji budu stizali sa italijanskih ostrva Sicilije i Sardinije, ali ne i iz drugih delove Italije.

Francuska je najavila otvaranje granica sa zemljama EU i Britanijom od 15. juna.

Granica Velike Britanije je otvorena, a od 8. juna posetioci iz inostranstva će morati da budu u karantinu 14 dana.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Italija planira da ponovo otvori svoje granice 3. juna za građane EU, Velike Britanije, šengenskog prostora, Andore i Monaka. Istog dana otvoriće i granice među regijama, koje su zbog pandemije bile zatvorene tri meseca, a u prilog ovoj odluci ide i do sada najpozitivnija epidemiološka situacija zabeležena u poslednja 24 časa.

Finska granica biće zatvorena do 14. juna.

Što se tiče Nemačke putnici treba da imaju validan razlog da uđu u tu zemlju. Provere na granici sa Austrijom, Švajcarskom, Francuskom i Danskom i za putnike koji dolaze avionom iz Italije i Španije ostaju na snazi do 15. juna.

Grčke granice biće otvorene od 15. juna, ali samo za državljane Nemačke, Izraela, Kipra, balkanske i baltičke države.

Norveška granica je zatvorena još uvek, a ta zemlja planira da uvede izuzetke za nordijske zemlje od 15. juna, dok će do 20. jula biti razmotrena situacija sa drugim evropskim državama.

Granica Španije biće otvorena za turiste od 1. jula.

Švajcarska će otvoriti granicu sa Nemačkom, Austrijom i Francuskom 15. juna.

Austrija planira da u potpunosti otvori svoju granicu sa Nemačkom 15. juna.

Švedska je uvela granična ograničenja, ali se ona odnose samo na neesencijalna putovanja iz zemalja van EU, osim Velike Britanije i Švajcarske, piše Euronews.

Foto: Printscreen youtube

Mađarska je otvorila granicu sa Rumunijom, Slovačkom, Češkom, Slovenijom i Srbijom, iako sa ograničenjima. Granice su otvorene i sa Hrvatskom uz rezervaciju odmora, dok je granica sa Austrijom zatvorena.

Bugarska je svoje granice sa Srbijom i Grčkom otvorila  1. juna.

Slovenija je otvorila granicu sa državljanima EU 15. maja.

Hrvatska je otvorila granicu sa Slovenijom sredinom maja i to isto namerava da učini sa Austrijom, Češkom, Mađarskom i Slovačkom.

  • Ivan

    2.6.2020 #1 Author

    Sve se polako vraća u normalu.

    Odgovori

  • Irina

    2.6.2020 #2 Author

    Znacajno je otvaranje granica zbog protoka roba,radne snage, usluga, kapitala

    Odgovori

  • Maja

    2.6.2020 #3 Author

    United, united Europe…..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...