EVROPSKA KOMISIJA NAJAVILA DEVET MILIJARDI EVRA ZA ZAPADNI BALKAN Novac namenjen projektima, a ne državama

EUIzdvajamoVesti

1.10.2020 15:03 Autor: Julijana Vincan 8

EVROPSKA KOMISIJA NAJAVILA DEVET MILIJARDI EVRA ZA ZAPADNI BALKAN Novac namenjen projektima, a ne državama EVROPSKA KOMISIJA NAJAVILA DEVET MILIJARDI EVRA ZA ZAPADNI BALKAN Novac namenjen projektima, a ne državama
Evropska komisija predstaviće sledeće nedelje dugonajavljivani Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, a očekuje se da ovaj paket podrške za oporavak regiona i ekonomsko približavanje... EVROPSKA KOMISIJA NAJAVILA DEVET MILIJARDI EVRA ZA ZAPADNI BALKAN Novac namenjen projektima, a ne državama

Evropska komisija predstaviće sledeće nedelje dugonajavljivani Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, a očekuje se da ovaj paket podrške za oporavak regiona i ekonomsko približavanje EU bude „težak“ devet milijardi evra.

Evropska komisija (EK), na čelu sa Ursulom fon der Lajen (Ursula von der Leyen) je, stupajući na dužnost krajem prošle godine, najavila da će joj Zapadni Balkan i proširenje biti jedan prioriteta.

Tada je najavljena nova metodologija pristupanja, koja je praktično odblokirala politički put Zapadnog Balkana u EU. Takođe je najavljen i „drugi stub“ obnovljene politike proširenja, a to je ekonomsko približavanje regiona Uniji.

Ursula von der Leyen
Foto: Tanjug/AP

Ekonomsko-investicioni paket je deo novog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA3). Njegova ukupna vrednost za narednih sedam godina iznosi 14,5 miljardi evra za zemlje u procesu pristupanja EU.

U skladu sa najavljenom promenom u raspodeli sredstava iz IPA fondova, novac se više neće dodeljivati po zemljama, već po odobrenim projektima. Ekonomsko investicioni plan pokrivaće različite projekte, njih 18, koji će uglavnom biti regionalnog karaktera.

„Povezivanje će biti okosnica plana, posebno u transportu i energetici. Zatim zelena tranzicija, posebno dekarbonizacija proizvodnje energije, digitalna transformacija, koja uključuje širokopojasni pristup Internetu“, kaže portparolka Evropske komisije Ana Pisonero za Tanjug.

Poslovni sastanak
Foto: Pexels.com

Među najvećim projektima koji se odnose na Srbiju nalaze se investicije u autoput Mira. Zatim rekonstrukcija železničke pruge između Beograda i Prištine i gasni interkonektor sa Severnom Makedonijom.

Ekonomsko investicionim planom predviđeno je i posebno ulaganje u obrazovne sisteme zemalja regiona, ali i kreditne linije za razvoj privatnog sektora.

Rukuju se ispred zgrade EK
Foto: Pixabay.com

Varhelji: Cilj je i smanjenje razlika između ekonomija

Komesar za proširenje, Oliver Varhelji, kaže da Investicioni plan za ZB, pored podsticanja regionalne saradnje, ima za cilj i da smanji razlike između ekonomija EU i regiona. Kao i da dovede do privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta, te vrati mlade i radnu snagu na ZB.

„Ideja Investicionog plana je da se pored svega što već EU radi na ZB, privuku i drugi izvori, kao što su međunarodne finansijske institucije i bilateralna saradnja“, ocenjuje Varhelji (Olivér Várhelyi).

U Briselu dodaju da su velike razlike između ekonomija EU i Zapadnog Balkana „najveći problem i koren svih drugih problema“.

„Što brže zatvorimo taj rascep i stvorimo otporne ekonomije, to će zemlje regiona moći brže da se pridruže EU“, kaže Varhelji.

Zgrada Evropske komisije
Foto: Pixabay.com

U EK naglašavaju da rad na stvaranju jače regionalne integracije i povezanosti na ZB nije zamena za evrointegracioni put, već njegov komplementarni deo.

„Regionalna ekonomska integracija takođe može pomoći da se region približi jedinstvenom tržištu EU. To donosi koristi i za region i za EU. Krajnji cilj, pristupanje EU, nije se promenio“, kaže za Tanjug Pisonero.

  • Gabi

    1.10.2020 #1 Author

    Svakako je ispravnije ulagati u konkretne projekte, koji se ne tiču samo pojedinačnih zemalja već celog regiona

    Odgovori

  • Irina

    1.10.2020 #2 Author

    Dobre vesti za sektrore koji su obuhvaceni ekonom investicionim planovima pospesuju brzu integraciju regiona kroz te projekte

    Odgovori

  • Danijela

    1.10.2020 #3 Author

    Divne vesti.Svakako ce znaciti.

    Odgovori

  • Milovan94

    1.10.2020 #4 Author

    Odlična vest za Srbiju i region. Pametno treba iskoristiti predviđena sredstva.

    Odgovori

  • Strahinja

    1.10.2020 #5 Author

    Odlican potez. Konkretno se stimulisu drzave ali kroz direktnu kontrolu projekata IPA fondova, nema neracionalnog trosenja.ovakvi projekti moraju biti transparentni.

    Odgovori

  • Gaga

    2.10.2020 #6 Author

    Verujem da ce ulaganje u konkretne projekte smanjiti zloupotrebe

    Odgovori

  • Nikola.Nidzo

    2.10.2020 #7 Author

    odlicno, odlicno svaka cast

    Odgovori

  • Nikola.Nidzo

    2.10.2020 #8 Author

    odlicno, odlicno svaka cast bravo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...